NASA, coronavirüs önlemleri sıklaştırdı. Yeni astronot ve kozmonotlar Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmeden önce karantinaya alındı. Uzaya virüs bulaşmaması için yeni ekip karantina uygulaması sonrası göreve gönderildi.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotu Chris Cassidy ve Rus kozmonotlar Anatoly Ivanishin ve Ivan Vagneriki’yi taşıyan uzay aracı Kazakistan’dan fırlatıldı. NASA’nın aldığı coronavirüs önlemleri kapsamında uygulanan karantina sonrası 3 görevli Rus Soyuz MS-16 aracı ile uzaya gönderildi. Bir astronot ve 2 kozmonotun uzaya gönderilmesiyle birlikte NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki ekibi 6 kişiye ulaştı. Ekibin 6,5 aylık görevi geçtiğimiz Perşembe günü itibariyle başlamış oldu.
NASA uzay ekibi 6 kişiye çıktı
Rus uzay ajansı Roscosmos’dan Anatoly Ivanishin ve Ivan Vagner ile birlikte Cassidy taşıyan Soyuz MS-16 uzay aracı altı saatlik bir uçuşun ardından modüle yanaştı. Kazakistan’daki Baikonur Kozmodromun’dan fırlatılan Soyuz uzay aracı, NASA’dan Chris Cassidy ve Roscosmos’tan Anatoly Ivanishin ve Roscosmos’dan Ivan Vagner’ı istasyona ulaştırdı.

NASA coronavirüs önlemleri kapsamında uzay aracının fırlatılmasıyla ilgili protokollerde bazı değişikliklere gitti. Bu kapsamda Uluslararası Uzay İstasyonu’na virüs taşınmaması için yapılan düzenleme ile astronot ve kozmonotlara sefer öncesi karantina uygulandı.
Uzay aracı fırlatılırken Kazakistan’daki Baikonur Üssü’nde yalnızca zorunlu personel bulundurulurken, tüm işçilere maske takma zorunluluğu getirildi. Uzay aracına astronot ve kozmonotlar ve araca binilmesine yardımcı olan personel dışında kimse yaklaştırılmadı. Cassidy, Anatoly ve Vagner, 17 Nisan’da Dünya’ya dönüş yolculuğuna çıkacak olan astronotlar Oleg Skripochka, Andrew Morgan ve Jessica Meir’ın yerlerini görev yapacaklar.
NASA nedir?
NASA nerededir ve amacı nedir? Ne zaman kuruldu? Kim yönetiyor? Bünyesinde kaç kişi çalışır? Yıllık bütçesi ne kadar? Başarıları var mı? Başarısızlıkları oldu mu?

NASA ne zaman kuruldu?
29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, yani orijinal adıyla; NASA ‘National Aeronautics and Space Administration’ genel merkezi Washington’da bulunur.
Günümüzde 20 bin kadar insanın görev yaptığı NASA, sanılanın aksine birdenbire ortaya çıkmadı. 1915 senesinde öncülü olarak kurulan Havacılık Alanında Ulusal Danışma Komitesi (National Advisory Committee for Aeronautics) ‘NACA’ havacılık kurumunun devamı niteliğinde.
NACA, her iki dünya savaşı boyunca uçak kanatları tasarımları, rüzgar tünelleri ve benzeri projeleri inşa etmiş, zamanla süpersonik savaş uçaklarının tasarımlarını yapmaya başladı.
Gelişiminde ikinci dünya savaşının öncesi ve sonrasında Almanya’dan bilim adamlarının büyük katkısı olan kurumun adı, ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından 29 Temmuz 1958 tarihinde imzalanan yasa ile NASA olarak revize edildi. Hitler Almanya’sında V2 roketlerinin mucidi olan Musevi asıllı bilim insanı Wernher von Braun ABD’ye göç ettikten sonra görev yaptığı NASA’da sembol bilim insanı haline geldi.

NASA askeri amaçlara hizmet eder mi?
Başlangıçta sivil kurum olarak hizmet vermesi düşünülen kurum, kısa bir zaman içerisinde askeri alanda da görev yapmaya başladı. Bu çerçevede NASA görev alanı içerisine alınan projelerden bazıları şunlardır;
- İleri Araştırma Projeleri Ajansı (The Advanced Research Projects Agency ARPA)
- Askeri Balistik Füze Ajansı (Army Ballistic Missile Agency) Donanma Araştırma Laboratuvarı’nın bir kısmı
- Birleşik Devletler Hava Kuvvetlerinin araştırmalarının bir bölümü,
- Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nün et İtki Laboratuvarı (Jet Propulsion Laboratory) NASA‘ya bağlandı.
Güncel kamuoyu, NASA’nın Florida’da, Atlantik kıyısındaki uzay üssü olan Cape Canaveral fırlatma üssü temelli; Mercury, Gemini, Apollo, Skylab, Uzay Mekik programlarına ve Uluslar Arası Uzay İstasyonu projelerine yabancı değil. Bu merkezde tümü ileri teknoloji içermesi kaydıyla; uzay kontrol merkezleri, roket fırlatma rampaları, elektronik iletişim sistemleri gibi bilimsel çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalarla birlikte insanlık tarihi ve geleceği bakımından devrim niteliğinde gelişmeler elde edildi.
2021 senesi bütçesinin 25,3 milyar dolar olması beklenen NASA’yı günümüzde Jim Bridenstine yönetiyor.
- NASA kurulduğundan bu yana uzaya insanlı veya insansız olmak üzere birçok kez roket gönderdi. En büyük başarısı ise şüphesiz ki, Apollo 11 ile başlayıp altı farklı zamanda Aya 12 insan indirmek oldu.
- Buna ilaveten Mars üzerine birçok kez araştırma robotları indirmek,
- Hubble Teleskobunun yörüngeye gönderimi ve uzayda tamir edilmesi,
- 6 milyar kilometre ötedeki Plüton gezegenine New Horizon uzay aracı ile ulaşmak ve birçok benzer görevi olağanüstü başarılı şekilde gerçekleştirdir.

Bütün bunlara karşın NASA açısından en başarısız kabul edilen görevler ise şunlardır;
- Apollo 1: Henüz fırlatılmamış kapsül içerisinde üç astronot yanarak can verdi.
- Challenger felaketi: 28.Ocak.1986 senesinde kalkış esnasında fırlatma roketinin yakıt sızdırması sebebiyle yerden 15 kilometre kadar yüksekte infilak etmesiyle 7 astronot hayatını kaybetti.
- Columbia faciası: 01.Şubat 2003 senesinde 16 günlük yörünge uçuşunun ardından dünya yörüngesine girerken ve planlanan inişine 16 dakika kalmışken parçalanan uzay mekiğinde 7 astronot hayatını kaybetti.
NASA hangi konularda çalışıyor?
NASA kurumunun aktif çalışmalarının bazıları şu şekilde sıralanabilir;
- Her türlü bilimsel gözlemi yapabilmek için uzay teleskopları inşa etmek, ettirmek ve bunları yörüngeye oturtarak işlevlerinin devamlılığını sağlama,
- Dünya ve evren hakkında araştırmalar yapmak, başta uzay tıbbı olmak üzere her türlü alanda bilimsel çalıştırmaları geliştirme,
- Güneş Sistemindeki bütün gezegenlere ve bazı asteroitlere uydu veya sonda yollayarak araştırmalar yapmak, buralarda yaşam izi arama,
- Yıldızımız Güneş’i gözlemleme,
- Dünya yörüngesindeki Uluslar Arası Uzay İstasyonu ile ilgili akla gelebilecek her türlü işlemi gerçekleştirme,
- İçinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisini bilimsel temelde gözleyerek yaşanabilir gezegenler ve elbette olası hayat belirtilerini araştırma,
- Derin uzay araştırmaları yaparak 200 milyardan daha fazla olan diğer galaksileri gözlemleme. Buralarda her türlü bilimsel araştırma yapmak ve yaşam izi aramak.
- Üzerinde yaşadığımız gezegenin gerek yörüngesi, gerek atmosferi ve gerekse iç katmanları hakkında her türlü araştırmayı yapma,
- Çeşitli zamanlarda fırlatılan uzay araçlarının ve uyduların dünyamız etrafındaki 10 binlere varan kalıntılarını, yani dünya çevresindeki uzay çöplerini izlemek, mümkünse bunları toplamak yahut imha etme,
- Dünyamızın yörüngesi ile kesişmesi olası gök taşlarını bulmak, çarpışma ihtimali bulunanları gözleyerek bunları daha yaklaşmadan engellemek için teknolojiler geliştirme.
Yakın gelecekte en çok ses getirecek NASA projeleri
NASA, her şey yolunda giderse 2024 senesine dek Ay yüzeyine yeniden insan göndermeyi planlıyor. Günümüzden 50 sene önceki teknoloji ile 6 kez başarılan bu görevi takiben daha zor bir girişim olan Mars yüzeyine insan indirmek takip edecek.
Dünyaya en yakın olduğu konumu 57,6 milyon kilometre uzaklıkta olacak Mars’a insanlı uçuşun 2030 senesinden önce başlaması beklenmiyor.
Öte taraftan NASA’nın derin uzay gözlemleri yapmak üzere dünyadan 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki yörüngeye konuşlandırılacak kızıl ışık ötesi uzay teleskobu James Webb’i atmosfer dışına taşıyacak roketin 30.Mart.2021 tarihinde fırlatması bekleniyor.
NASA‘nın uzaya göndereceği James Webb, ışığından etkilenmemesi için Güneşe arkasını dönerek görev yapacağı için günümüze değin imal edilen en faydalı ve en gelişmiş teleskop olarak bilim dünyasının evrene dair bilgilerinde sıçrama yaptırması bekleniyor.
İlk yorum yapan siz olun