İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Öğrencilerin sadece yüzde 35’i uzaktan eğitimden memnun

Uzaktan eğitimden 23 Mart’tan bu yana 7 milyon üniversite öğrencisi yararlandı. Öğrencilerin yüzde 35’inin sistemden memnun olduğu belirlendi. öğrencilerin uzaktan eğitim sistemi ile ilgili düşünceleri neler?

Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı Kurucusu ve Direktörleri Prof. Dr Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel, Coronavirüs süreci ile birlikte hayatımızda önemli bir yere sahip olan uzaktan eğitim ile ilgili önemli bir çalışma yaptı. Karadağ ve Yücel, Yeni Tip Koronavirüs Pandemisi Döneminde Üniversitelerde Uzaktan Eğitim: Lisans Öğrencileri Kapsamında Bir Değerlendirme Çalışması başlıklı bir rapor hazırladı. Corona Virüs salgını nedeniyle 23 Mart itibariyle ilk, orta ve liseler ile birlikte üniversitelerimizde uzaktan eğitim sistemi başladı. Uzaktan eğitim sisteminden 23 Mart’tan bu yana yararlanan üniversite öğrencisi sayısı 7 milyon.

Ülkemizdeki 207 üniversiteden 120’sinde sistem bulunuyor. Çalışma 111’i devlet ve 52’si vakıf olmak üzere toplam 163 üniversitede öğrenim gören 18 bin öğrenci üzerinde yürütüldü. Üniversite öğrencileriyle yapılan çalışma sonucunda şu sorulara cevap arandı;

  • Üniversite öğrencileri uzaktan eğitim sürecinden ne kadar memnun?
  • Üniversiteler uzaktan eğitim sürecini nasıl yönetiyor?
  • En olumsuz etkilenen bölümler hangileri?

Uzaktan Eğitimden yararlanan 18 bin öğrenciye ulaşıldı

Prof. Dr Engin Karadağ ve Prof. Dr. Cemil Yücel çalışma verilerini 1–4 Nisan 2020 aralığında elde etti. Çalışma kapsamında uzaktan eğitimden yararlanan 18 bin üniversite öğrencisine ulaşıldı. Üniversitelerin yüzde 25’i uzaktan eğitime 6 Nisan 2020 tarihlerinde başladığı için çalışmada bu üniversiteler kapsam dışı bırakıldı.

Son sınırlılık ise çalışma verilerinin toplanma yöntemine yönelik oldu. Çalışmada veriler çevrimiçi olarak toplandı, bu durum da internet erişimi olmayan öğrencilerin kapsam dışı kalmasına neden oldu. Çalışma bulgularının yorumlanmasında bu sınırlılık göz önünde bulunduruldu. K

Katılımcıların Demografik Verilerinin yer aldığı tabloya göre uzaktan eğitimden yararlanan 17 bin 939 öğrenciye ulaşıldı. Bu öğrencilerin yüzde 49,04’ü kız, yüzde 50,96’sı erkek.

Çalışmada, içerik ve öğretim materyallerinden memnun olunmadığı belirlendi. Öğretim üyelerinin teknoloji kullanma becerileri, orijinal materyal üretmeleri, öğrencilerin anlayabileceği şekilde ortaya koymaları konusunda öğrencilerin memnuniyeti çok düşük. Ayrıca yönetim kademelerinin öğrencileri bilgilendirme açısından değerlendirdiğimizde de düşük olduğunu anlaşılıyor.

Üniversite öğrencilerinin memnuniyet oranı şu şekilde oldu;

  • Uzaktan eğitimde ses ve görüntü memnun olmayan yüzde 48
  • İçerik ve materyallerin orijinal olmadığını düşünen yüzde 53
  • Uzaktan eğitim sürecinden memnun olanlar yüzde 35
  • Öğretmen anlatımından memnun olmayan yüzde 51

Öğrencilerin yarıdan fazlasının internet ve bilgisayarı yok

Karadağ, “Anket yapılıp ‘okula dönmek istiyor musunuz, istemiyor musunuz’ diye öğrencilerine danışan rektörler var. Bu karar öğrencilere değil, Sağlık Bakanlığı’nın bilim kuruluna ve işin uzmanlarına bırakılmalı” dedi. Yaşanan sıkıntıların başında internet, bilgisayar ve tablete erişim bulunuyor. Anket sonuçlarına göre tüm süreç değerlendirildi.

Üniversite öğrencilerinin teknolojiye erişim oranına bakıldığında İnternet olmayan yüzde 66 ve Bilgisayar / tablet olmayan yüzde 63 olduğu belirlendi.

Uzaktan eğitimden en çok hangi bölümler memnun değil?

Uzaktan eğitimden en çok olumsuz etkilenen üniversite bölümleri hangileri? sorusuna da çalışma da cevap arandı. Çalışmada, Teknik altyapı konusunda mühendislik bölümleri çok daha donanımlı olduğu için memnuniyetsizlik oranları fazla. Güzel sanat alanları uygulamalı eğitimin fazla olmasından dolayı memnun değil. Bir diğer memnuniyetsiz grup, sosyal bilimler alanında, eğitim ve ilahiyat alanları. Bu iki alan da öğretim içeriklerinin orijinal olmadığı ve hocalarının teknolojik becerilerinin yetersiz olduğu görüşünde öğrenciler.

2020 yılı itibariyle uzaktan eğitim sürecinin daha aktif olunması gerektiği anlaşılıyor. Pandemi sürecinde uzaktan eğitime hazırlıksız yakalandığı için bütün öğrencilerin, öğretim üyelerin ve toplumun uzaktan eğitimle ilgili algısı, yanlış uygulamalardan dolayı kötüymüş gibi algılanıyor.

Uzaktan eğitimden başarıyla çıkan üniversiteler?

Uzaktan eğitim sürecine Türkiye’nin pek de hazırlıklı olmadığı anlaşılıyor. Devlet ve Vakıf  üniversiteleri arasında pek de fark yok. Süreci iyi yöneten üniversiteler olsa da genel itibariyle ikisi de eşit hazırlıksızlıkta olduğu anlaşılıyor. Bazı vakıf üniversiteleri zaten uzaktan eğitimi aktif şekilde kullanıyordu. Bunlar genellikle öğrenci sayısı az olan vakıf üniversiteleri. Bazı devlet üniversiteleri de diğerlerine göre süreci çok daha iyi yönetiyor.

Üniversiteler bağlamında değerlendirildiğinde uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerini en yüksek seviyede memnun eden ilk beş devlet üniversitesi şu şekilde sıralandı;

  • Abdullah Gül Üniversitesi
  • Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  • İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi
  • İskenderun Teknik Üniversitesi
  • Yıldız Teknik Üniversitesi
Uzaktan eğitimden memnun olunan vakıf üniversiteleri arasında ilk sıralarda MEF Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi ve Acıbadem Üniversitesi geliyor.

Daha önce öğrencilerin Yükseköğretim Kurulu’ndan çok memnun olmadığını ancak yeni YÖK’ün açıklamalarından ve kararlarından öğrencilerin çoğunlukla memnun olduklarını anlaşılmakta.

  • YÖK kararlarından memnun olanlar yüzde 63
  • YÖK açıklamalarından memnun olanlar yüzde 74
Rakamlarla Uzaktan Eğitimden memnuniyet durumları
  • Çalışma 163 üniversitede (111 devlet ve 52 vakıf) öğrenim gören 17 bin 939 öğrenci üzerinde yürütüldü.
  • Öğrencilerin sadece yüzde 63’ünün evinde internet bağlantısı, yüzde 66’sının bilgisayar veya tableti bulunuyor.
  • Öğrencilerin yüzde 64’ü uzaktan eğitimlerini bilgisayar veya tabletlerinden; yüzde 32’si akıllı telefonlarından sürdürdü.
  • Öğrencilerin yüzde 23’ü ise uzaktan eğitimlerini sürdüremedi.
  • Her 100 öğrenciden 60’ı Yükseköğretim Kurulunun tutum ve yaklaşımlarından memnuniyet duydu.
  • Her 100 öğrenciden sadece 35’i üniversite ve fakültelerinin uzaktan eğitim sürecindeki tutum ve yaklaşımlarından memnun.
  • Her 100 öğrenciden 22’si uzaktan eğitimde kullanılan içerik ve öğretim materyallerinin öğreticilik düzeylerinden memnun.
  • Her 100 öğrenciden sadece 40’ı öğretim elemanlarının ulaşılabilirliğinden memnuniyet duydu.
  • Her 100 öğrenciden sadece 42’si uzaktan eğitim sisteminin anlaşılabilirliğinden memnun.

Devlet Üniversiteleri Arasında Online Eğitim Memnuniyeti En Yüksek Olan 5 Üniversite

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: