Gelişen teknolojik imkanlarla birlikte kitapların sayfa olarak elektronik ortama taşınması, berberinde hafifliğiyle birlikte bilgiye daha kısa sürede ulaşabilmeyi mümkün kıldı. Teknolojinin okuyuculara büyük kolaylık sağladığı E-Kitap nedir?
Dijital Devrim (E-Devrim), kitapların sunumunda revizyona giderek E-Kitap teknolojisine geçişi sağladı. Nostaljik zaman dilimlerinde okuyucu kitlesinin gözünde kitaplar, bir kapak içerisinde sayfa baskılarının yer aldığı özellikte belli bir ağırlığa sahipti. Ancak zaman içerisinde kitaplarda çağın değişiminden nasibini aldı ve nostaljik özelliğini geride bıraktı. Bugün yepyeni E-kitap özelliği ile hayatımızda yerini aldı ve okuma alışkanlığımızı değiştirdi.
E-Kitap zaman ve mekandan tasarruf sağlıyor
Okuyucular eskiden, günümüzde olduğu gibi kitap almak için kütüphanelere başvuru yapıyordu. Fakat bu eylem, hem zaman, hem de mekan açısından insanların aradığı bilgiye ulaşmasında, ortaya birtakım güçlükler çıkartıyordu.
Ancak zaman içerisinde gelişen teknoloji, zamanın bütün zincirlerini kırarak aranılan bilgiye ulaşmayı mümkün kıldı. Bu sayede insanlık bugün ister cep telefonu olsun ister tablet olsun, geliştirilen E-kitap uygulamaları sayesinde zaman ve mekandan tasarruf ederek aradığı bilgiye tekbir tuşla anında ulaşabiliyor.

Gelişen teknoloji ve e-uygulamalar günümüzün zaruri ihtiyaçları arasında yer alarak insan alışkanlıkları arasında vazgeçilmez oldu.
E-Kitap ne gibi faydalar sağlar?
İnternet, bilişim teknolojileri ve sosyal ağ gibi platformların ilerlemesi sonucunda günümüzde sık kullanılmaya başlandı. Bu da insanlar arasında bilgi alışverişini zorunlu hale getirdi. Bu zorunlu ihtiyaca cevap verilebilmesi için insanların kafasında görsellik fikri doğdu. Daha sonrasında elde edilen bu fikirler, teknolojide (bilgisayar, tablet, cep telefonu vb. ) e-bilgiye benzer görsel şekilde uygulamalar geliştirilerek dünya genelinde aygıtlar üzerinden bilgiye ulaşmayı mümkün kıldı.
Günümüzde popüler olarak kullanılan görsel uygulamalardan bir tanesi E-kitap uygulayıcısıdır. Bu uygulamanın insanlara sağladığı belli başlı faydalar şunlardı;
- İster evinizde, ister otobüste olun yani mekan ve zamandan bağımsız kitap okuyabilirsiniz
- Bu sistem sayesinde okumak istediğiniz kitapları ekrana indirebiliyor ve ekran çözünürlüğü sayesinde gayet net, bilgileri okuyabiliyorsunuz.
- Tarayıcılar sayesinde okumak istediğiniz kaynağı bilgisayara indirebilir ve PDF formatında kayıt edebilirsiniz.
- Kitabınızı isterseniz mail ortamında dosya eki şeklinde (Word, Excel, Powerpoint vb.) yükleyerek bilgi talep eden kişilere gönderebilirsiniz.
Online platformlar üzerinden kitap siparişi verebilmesi veya uygulama üzerinden E-Kitap satın alabilmek çok kolay.
İnternetin ilerlemesiyle hayatımızda vazgeçilmez bir konuma gelmesi ve online uygulamaların insanlığa yaraşır bir şekilde geliştirilerek hizmete sokulması, bizlere satın alma kolaylığını’da sundu. En önemlisi kullanıcılar online platformlar sayesinde; cep telefonu uygulamaları, bilgisayar üzerinden kredi kartı ödemesi ile alışveriş yaparak tercih edilen uygulamayı satın alabiliyor ve ekran üzerinden hemen okuma fırsatı elde edebiliyor.
Bugün dünya genelinde en populer olan siteler ve uygulamalar; Amazon, Gittigidiyor gibi benzer siteler ayrıca I-Phone kullanıcıları için App Store ile ,android kullanıcıları için Play Store üzerinden desteklenen uygulamalar ile E-kitaplara erişim hemen sağlanabiliyor.
E-Kitap okuyucu öncüsü kim?
Bu fikre benzer ilk görüş, 1930 yılında Bob Brown tarafından The Readies isimli eserinde kaleme alındı. Yazar eserinde “Taşınabilir yada gezilebilir özellikte basit bir okuma makinesini elektrikle çalışan aydınlatıcı bir duyuya bağladığımda milyonlarca bilgiye anında ulaşabilirim.” şeklinde görüş bildirdi.
Bugünküne benzer taşınabilir özelliğine sahip olan ilk E-kitap okuyucu The Rocket,1998 yıldında Nura Medya tarafından sunumu yapıldı. Bu teknolojik ürün kitapların seri haberleşme kablosu üzerinden bilgisayara yüklenmesine olanak sağlıyordu.
Aynı yıl içerinde Softbook isimli firmada kendi ismine ait olan bir e-kitap okuyucu üretti. Bu ürün herhangi bilgisayara bağlanmadan 33.6 kbit/s modemle, telefon hattı üzerinden softbook store ile İnternet ortamında kitapları indirilebiliyordu..
İlk yorum yapan siz olun