Coronavirüs sonrası online eğitim önlenemeyen yükselişe geçti. COVİD-19 dijital eğitim platformlarına talebi yüzde 280 artıtırdı. Uzaktan eğitimde VR teknolojisi kullanımının avantajları ve dezavantajlarını neler?
Öğretim Görevlisi Serhat Dalgalıdere ve Dr. Sertaç Dalgalıdere İstanbul İşletme Enstitüsü Kurucusu Bilal Şentürk ile birlikte Türkiye’de Online Eğitim başlıklı Bilişim Sohbeti gerçekleştirdi. Program kapsamında şu sorulara cevap arandı; Covid-19 sonrası online eğitimin geleceği ne olacak? Online eğitim daha da güçlenerek devam mı edecek? Geleneksel eğitim kaldığı yerden devam edecek mi?
Online eğitimin gelecekten farkındalık beklediğini belirten İstanbul İşletme Enstitüsü Kurucusu Bilal Şentürk, “Farkındalık konusu önemli. Online eğitimde öğrencilerin başarılı olabilmeleri için desteğe ihtiyaçları var. Özellikle COVİD-19 döneminde bunu çok iyi öğrendik.” Dedi.

Uzaktan Eğitim konusunda destek ve danışma şart!
Özellikle çocukların uzaktan eğitim alırken dikkatlerinin dağılmamasının sağlanması gerektiğini anlatan Şentürk, “Öğrenci bir taraftan televizyon ya da bilgisayarda eğitim alırken diğer taraftan çizgi film izliyor. Tüm dünyada zorunlu bir uzaktan eğitim kullanılıyor. O yüzden öğrencilere rehberlik şart. Gelecekte rehberlik daha fazla önem taşıyacak. Uzaktan eğitimde destek ve danışma şart. Bu destekler olmadan gelecekte çok iyi bir online eğitim yapılacağını tahmin etmiyorum. Özellikle eğitmen ve öğrencilerden gelen şikayetlerin geneli bu yönde.” Diye konuştu.
Öğretmenlerin aldıklarını eğitim ve öğretim tekniklerini sınıf ortamında eğitim verebilmeleri için tasarlandığını hatırlatan Şentürk “Video ya da canlı eğitimde bunu yapamadıklarını görüyoruz. Çünkü ortamı nasıl sakinleştireceğini bilmiyor. Öğrencinin dikkatini tek bir noktaya odaklayamıyor. Hem dikkat arttıran öğeler ön planda olacak ve kaynakların sayısı daha fazla artacak.” İfadelerini kullandı.
21. Yüzyılın becerileri ve yeteneklerine uygun bir uzaktan eğitimin tasarlanması gerektiğini ifade eden Şentürk, online eğitimin hedefine ulaşabilmesi ve verimli olabilmesi için şu şartları yerine getirmesi gerektiğini anlattı;
- Yaratıcılık
- İşbirliği
- Bilgi Okuryazarlığı
- Otodidaktik Öğrenme
- Akıl Yürütme

VR Teknolojisi kullanımında entegresyon bulunuyor
2012 yılında uzaktan eğitim hizmeti vermeye başlayan İstanbul İşletme Enstitüsü’nün kurulduğunda destek alacağı hiçbir kurum ve kişinin olmadığını vurgulayan Şentürk “Ütopya olarak ve boşa çaba olarak görülüyordu. Şuan durumu görünce gururlanmamak elde değil. Birçok yerden teknoloji ve sistem hakkında destek istekleri geliyor.” Açıklamasında bulundu.
Enstitü olarak Sanal Gerçeklik (VR teknolojisi) ile ilgili çalışmalar yürüttüklerini ve istemeleri durumunda bu hizmeti bugün faaliyete geçirebileceklerini ifade eden Şentürk, bu konudaki eksiklikleri şu şekilde sıraları; “Entegrasyon sorunu bulunuyor. Sistemi devreye aldığımızda öğrencilerin tamamının bu konudaki ekipmanın olması gerekiyor. Bu nedenle biz internet erişimi ve bilgisayarı olmayan insanlara eğitimi ulaştırmaya çalışıyoruz. Dağdaki bir çobana ve kırsal bölgede interneti olmayan birine eğitimi ulaştırmak için çalışmalarımızı yaptık. Eğitime telefonla yani sesle katılımı devreye aldık. Durumu engelli bireylerinde buradan eğitim almasını sağladık.”
Online Eğitimin Avantajları şu şekilde sıralandı;
- Daha rahat bir öğrenme ortamı sağlıyor
- Bulunduğunuz lokasyondan rahatlıkla erişebilirsiniz
- Maliyeti düşük
- Rahat, kolay ve ulaşılabilir
- Etkileşimi yüksek bir hale getirilebilir

Enstitü uzaktan eğitim konusunda herkese ulaşmaya çalışıyor
İstanbul İşletme Enstitüsü ile uzaktan eğitim sayesinde Türkiye’nin her noktasına ulaştıklarını hatta dünyanın birçok ülkesinden öğrencileri olduğunu ifade eden Dr. Sertaç Dalgalıdere, İstanbul İşletme Enstitüsü’nde İçerik Editörlüğü, İçerik Uzmanlığı, Temel WordPress ve İnternet Gazeteciliği olmak üzere 4 eğitim verdiğini söyledi. Uzaktan eğitimde en önemli sorunun internete erişim olduğunu anlatan Dalgalıdere şu rakamları paylaştı;
- Türkiye’de hanelerin yüzde 49,1’i kablolu internet, ADSL, fiber kullanıyor
- Mobil üzerinden geniş banta internete bağlananların oranı yüzde 86,9
- Orta Doğu Anadolu sabit geniş banta sahip hane oranı yüzde 25,6
- Kuzeydoğu Anadolu sabit geniş banta sahip hane oranı yüzde 25,8
- Güneydoğu Anadolu sabit geniş banta sahip hane oranı ise yüzde 27,2
- Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde bağlantı hızı düşük.
- Masaüstü bilgisayar bulunan hane oranı yüzde 17,6
- Taşınabilir bilgisayar bulunan hane oranı yüzde 37,9
- Tablet bulunan hane oranı yüzde 26,7
- Cep telefonu bulunan hanelerin oranı ise yüzde 98,7
4 kişiden 1’i İçerik Editörlüğü eğitimini aldı
İstanbul İşletme Enstitüsü’nde verilen İçerik Uzmanlığı eğitimi ile dijital dünyada son dönemlerin popüler ögelerinden içerik konusunu enine boyuna ele alınıyor. Eğitim ile dünyada yaklaşık 10 yıldır ülkemizde ise son 4-5 yıldır gündemimize giren online içerik üretimi konusunda uzman kişiler yetiştirmeyi amaçlanıyor. Uzun dönem olarak planlanan eğitim yılda 3 kez canlı derslerle güncelleniyor.
İçerik Editörlüğü dersi kapsamında şimdiye kadar 22 bin kişiye eğitim verdiğini anlatan Dalgalıdere, “Ülkemizdeki aktif çalışan içerik ajanslarının çalışanlarının yüzde 25’i yani 4 kişiden biri bizimi eğitimlerimizi aldı. Online İçerik editörlüğü ile ilgili önemli bir kitaba imza attık. Yeni Nesil İş Modeli Online İçerik Yazarlığı kitabımız. Derslerde pek çok kavramı öğrencilerle ürettik. Online İçerik yazarı kavramını ortaya attık. Bu kavram insanlar tarafından beğenildi ve her gün bu konuda yeni eğitimler verilmeye başlandı.” İfadelerini kullandı.
İlk yorum yapan siz olun