Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Öte Gezegen Avcısı olarak tanımlanan Cheops Teleskobunu uzaya gönderdi. Geçtiğimiz Aralık ayında uzaya gönderilen Cheops Teleskobu, uzayda yaklaşık 3,5 yıl görev yapacak.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından finanse edilen Cheops Teleskobu’nu taşıyan uydu uzaya gönderildi. Teleskop, Fransız Guayanası’ndaki Kourou Uzay Üssü’den bir Soyuz roketi aracılığıyla fırlatıldı. Dünyadan 800 kilometre yükseklikteki yörüngesine oturtulan Cheops, her iki kutbun üzerinden geçen bir yörüngede 3.5 yıl görev yapacak. Teleskop, güneş sistemi dışındaki ötegezegenlerde manada yaşam olasılıklarını gözleyecek.
Bilim insanları esas itibarıyla bu görevde yeni gezegenler keşfedilmesini beklemiyor. Ancak Cheops, Dünya benzeri uzak gezegenleri inceleyecek. Teleskop, Şili’deki Harps ve California’da ki Lick gözlemevleri ile daha önceden uzaya gönderilen diğer uydular tarafından tespit edilmiş gezegenlerle ilgili bilgiler toplayacak. Cheops Teleskobu, önceden bilinen bu gezegenler hakkında çok daha fazla bilgi edinmek için atmosferlerini, kütlelerini ve yarıçaplarını kesin şekilde analiz edecek. Cheops Teleskobu bu yolla ötegezegenlerin kayalık zeminli ya da gazdan ibaret olup olmadıklarını anlayacak.
Cheops Teleskobu Yüksek Hassasiyetli Merceklerle Donatıldı
Cheops Teleskobu üzerinde bulunan yüksek hassasiyetli mercekler sayesinde bu gezegenlerin boyutlarını en fazla yüzde 10 hata payı ile saptayacak. Hedefinde dünya benzeri olan gezegenler ve ondan 6 kat büyüklüğünde dev ötegezegenler de var. Uzak yıldızların çevresinde dönen gezegenlerin varlığı kendi güneşlerinin önünden geçtikleri esnada az da olsa ışığı kesmeleri ve çekim yasaları gereği meydana gelen yalpalamalar sayesinde anlaşılabiliyor.
NASA, ötegezegenlerde hayat belirtisi aramak için güneş çevresindeki özel yörüngesine yerleştireceği James Webb Uzay Teleskobunu 30 Mart 2021 de göndermeyi planlanıyor. James Webb Teleskobunun ‘Büyük Patlama’dan kalan radyasyonun kızılötesi ölçümünü ve buna paralel olarak ötegezegenlerin sıcaklığını tespit ederek büyük bir bilimsel sıçramaya temel olması bekleniyor.
ESA ise Cheops Teleskobu sonrasındaki projesi ile 2022 yılında benzer amaçlı Öklid (Euclid) isimli teleskobu uzaya yollamayı planlıyor. Öklid, Karanlık Maddeyi, Karanlık Enerjiyi ve yine ötegezegenleri gözlemleyecek.

Dünyamıza en çok benzedikleri için üzerinde yaşam olasılığı yüksek ötegezegenlerden bazıları şunlar;
Dünyamıza 1,2 ışık yılı uzaklıktaki “Kepler-442b”

‘Kepler-442b’ gezegeni, Lyra takımyıldızında bulunan ve Dünya’ya 1,2 ışık yılı uzakta olan K tipi ana dizi yıldızı. Kepler-442’ye göre ‘Goldilocks’ bölgesinde yani yaşanabilir yörüngede. Muhtemelen kayalık olan ve dünyaya en yakın olduğu onaylanmış bir ötegezegen.
20 ışık yılı uzaklıktaki bir diğeri ‘Glise-581g’

‘Gliese 581g’ gezegeni, ‘Gliese 581’ adlı ‘kırmızı cüce yıldız’ sisteminde yer almakta. ‘Gliese 581’ yaklaşık olarak 20,3 ışık yılı mesafesiyle Dünya’ya yakın sayılan yıldızlardan biri. ‘Gliese 581g’ ötegezegenin dünyaya yüzde 92 benzerlik oranıyla canlı yaşamına en müsait gezegenler arasında olduğu tahmin edilmekte.
4,2 Işık yılı uzaklıktaki ‘Proxima Centauri-b’

Muhtemelen kayalık ve yaşanabilir bir yüzeye sahip olan ‘Proxima Centauri b’ ötegezegeni Güneş’e en yakın yıldızlardan olan kırmızı cüce yıldız ‘Proxima Centauri’nin Goldilocks yörüngesinde bölgesinde yer alır. ‘Proxima Centauri Kırmızı Cüce Yıldızı’ Dünya’dan 4,2 ışık yılı uzaktaki “Erboğa Takımyıldızı” içerisinde yer almakta.
İlk yorum yapan siz olun