Pandemi süreci sosyal medya kullanımını arttırdı. Süreçte yapılan araştırmalar sosyal medya kullanım oranlarındaki değişimi gözler önüne serdi. Ülkemizde İnternet’te geçirilen süre 7 saat 29 dakika oldu.
Dijital pazarlama, dünya ile doğrudan bağlantılı olan “We are social 2020” raporu yayımlandı. Dijital çağ, adını teknolojik ürünlerin gelişimi, değişimi hayatımızdaki kullanımlarıyla bir yaşam tarzı oluşturmasından alıyor. Dolayısıyla dünyada dijital, mobil ve sosyal medya insanların günlük yaşantısı içinde vazgeçilemez bir parçası haline geldi. En önemli gelişim ise cihaz kullanımlarının farklılaşması ve standart kazanmasıyla yaygınlaştı.
Akıllı telefonların kullanımı sosyal medya uygulamalarının kullanımına imkan tanıdı. E-ticaret ile alışverişte yeni bir dönemin başlaması, sosyal medya uygulamalarının çeşitlik kazanması, ihtiyaç ve isteklerin değişimiyle beraber kişilerin belli bir standarda sahip olma çabaları en büyük etkenlerden birkaçı.
Pandemi Dönemi, Sosyal Medya Kullanımını Nasıl Etkiledi?
Türkiye’de Covid 19 salgını sağlık sektörünü doğrudan etkilerken, eğitim, ulaşım ve eğlence alanlarında da çeşitli kısıtlamalara neden oldu. İnsanların sosyal yaşamı çeşitli yasaklarla kısıtlanırken ekonomi bundan doğrudan etkilendi.
Devlet büyükleri, Sağlık Bakanlığı ve daha pek çok uzmanın ‘Evde Kal’ çağrılarıyla Pandemi süreci başladı. Koronovirüsün (Corona Virüs) yayılmaması için insanlardan, evlerinde kendilerini izole etmeleri istense de bu dönem insanların rutinini ve alışkanlıklarını değiştirdi. Özellikle internet kullanımı artış gösterirken insanlar kendilerini geliştirmek için boş vakitlerini daha çok değerlendirme fırsatı buldu.
Günde 7 Saat 29 Dakika İnternet Kullanıyoruz
Yayımlanan rapora göre, günümüzde 4,5 milyardan fazla insan interneti kullanırken sosyal medya kullanıcıları 3,8 milyarı aştı. Türkiye’de özellikle sosyal medya kullanımı pandemi dönemiyle ivme kazandı. İnsanların yüz yüze iletişim kurmalarından kaçınmaları görüntülü, sesli aramalar yoluyla iletişim kurmalarına neden oldu. Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde internette geçirilen sürenin günlük 6 saat 43 dakika iken bu rakam Türkiye’de 7 saat 29 dakika oldu.

İnternet kullanıcıları için çeşitli uygulamalar örneğin; Facebook konferans salonu niteliğinde güncellemeyle çoklu görüşme odaları oluşturdu böylece birden fazla arkadaş grupları için iletişim kanalı sağladı. Instagram, filtre özelliklerine yenilerini ekleyerek kişilerin evde geçirdiği zamanları hikaye olarak paylaşma imkanlarına yenilik kazandırırken teşvik sağladı. Ayrıca müzik özelliğini de ilk defa güncelleyerek paylaşılan fotoğrafları anlamlı kılmaları kullanıcılar tarafından ilgiyle karşılandı.
Henüz pek bilinmeyen Tik Tok uygulaması da challenge hashtaglarıyla insanlar arasında çeşitli hareketlerin veya dans figürlerinin aynı müzikle tekrarlanması bir akım haline gelince ünlüler de pandemi dönemi boyunca challenge akımlarına katıldı. Kişilerin kullanım amaçlarına göre değişkenlik gösteren sosyal medya platformları sayılarının giderek artmasıyla insanlar içinde tercih edilebilirlik kazandı.
Türkiye’de En Çok Kullanılan Sosyal Medya Uygulamaları
- Youtube
- FB Messenger
- Snapchat
- Tiktok
- Skype
- Twıtch
- Tumblr
Pandemi sürecinde insanların işlerini internet üzerinden evden yürütmeleri kolaylık sağlamanın yanı sıra zamandan da tasarruf etmelerine olanak tanıdı. Böylece insanlar farklı bir uğraş ve zaman geçirmenin yollarını aradı. Youtube platformunun yaygınlık kazanması youtuberler sayesinde gerçekleşti.
Popüler video içeriklerinin izlenmesi ve yeni kanal açma olanaklarıyla kolaylıkla para kazanma hevesi, uygulamanın tercih edilmesindeki ilk nedenler biri. Diğer etken ise insanların bir hobi edinme çabalarıyla ortaya çıktı çünkü istenilen hobi veya herhangi bir aracın, aletin çalışması, kullanımı vs her bir soruna video içerikleriyle cevap veren Youtube uygulamanın popülaritesini korumaya devam ediyor. Giderek yükselen kullanıcı sayısıyla da yeni içeriklerin ortaya çıkmasına imkan tanıyor.
E-ticaretin yaygınlaşmaya başladığı pandemi dönemi boyunca çoğu markaların yaptığı büyük indirimler insanları evden, internetten alışveriş yapmaya teşvik etti. Özellikle evde kaldığımız dönem boyunca da ev dekorasyonu, iç dizayn, evde kullanımı kolaylaştıracak ev aksesuarların tanıtımı, satışı çeşitli web siteleri üzerinden gerçekleşti. Dekorasyon hakkında bilgi ve fikir veren video ve fotoğraf paylaşımları Instagram ve youtube sayesinde gerçekleşti.
Sosyal Medya Kullanımlarına Dair Öne Çıkan İstatistikler;
- Dünya çapında Ocak 2020’de 3.80 milyar sosyal medya kullanıcısı var ve bu sayı geçen yıldan bu yana yüzde 9’dan fazla arttı (321 milyon yeni kullanıcı)
- Küresel olarak 5,19 milyardan fazla insan şu anda cep telefonu kullanıyor ve kullanıcı sayısı geçen yıl 124 milyon (yüzde 2,4) arttı.
- GlobalWebIndex, verileri, mobilin internet zamanının payını yüzde 50,1’e koyduğunu tespit ediyor. Yani mobil, internet kullanımının yarısını oluşturuyor.
- Mobilin her yerde bulunmasına rağmen, 16 ila 64 yaş arasındaki internet kullanıcılarının dörtte üçü hala dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar aracılığıyla çevrimiçi oluyor.
- AppAnnie tarafından paylaşılan veriye göre, mobil uygulamaların, mobil cihazlarda geçirdiğimiz her 11 dakikanın 10 dakikasını kapsıyor.
- GlobalWeb Index verileri, uygulamaları hayatımızın neredeyse her alanında kullandığımızı gösteriyor; aile ve arkadaşlarla iletişim halinde kalmak, kanepede rahatlamak, mali durumumuzu yönetmek, formda kalmak ve hatta aşkı bulmak.
- Dünyadaki 16 ila 64 yaş arası 5 internet kullanıcısının 4’ünden fazlası her ay video oyunları oynuyor; bu, bu rakamı toplam internet kullanıcısına uygularsak nufüs, 3,5 milyardan fazla toplam küresel oyun topluluğu anlamına gelir.
- Oyuncuların çoğu akıllı telefonlarında oyun oynuyor (tüm internet kullanıcılarının yüzde 69’u), ancak internet kullanıcılarının yüzde 25’i özel oyun konsollarında oyun oynuyor.
- YouTube hala dünyanın çevrimiçi video izleyicilerinin en büyük payına sahip 3 milyar kişinin her ay en az bir YouTube videosu izlediği gözleniyor. YouTube’un kendisi her ay 2 milyar oturum açıyor.
İlk yorum yapan siz olun