Pandemi ve dijital dünyanın gelişmesiyle evden çalışma arttı ve evden çalışanlar uzun süre oturmak zorunda kalabiliyor. Bu süreçte ortopedi şikayetleri arttı mı? Sağlıklı oturuş nasıl olmalı?
Öğretim Görevlisi Serhat Dalgalıdere ve Dr. Sertaç Dalgalıdere, Op. Dr. Serdar Şirazi ile “Dijital Dönüşüm Sonrası Evden Çalışmanın Getirebileceği Ortopedik Hastalıklar ve Önleme Yöntemleri” başlıklı bir sohbet gerçekleştirdi. Program kapsamında Şirazi, homeworking çalışan içerik yazar, editör ve içerik uzmanlarının uzun süre koltuk, sandalye gibi yerlerde oturmak zorunda kaldığı için yaşanabilecek sorunları ele aldı. Şirazi program kapsamında şu sorulara cevap verdi;
COVİD-19 sonrası evde çalışan insanların ortopedik hastalıklara yakalanmaması için ne yapması gerekir?
- Sağlıklı bir oturuş nasıl olmalı?
- Evden çalışmada Nasıl bir oturma düzeni oluşturulmalı
- Ödev Çalışanlar Nasıl Bir Masa ve Oturma Düzeni Oluşturmalı?
- Evden çalışmanın getireceği Ortopedik Hastalıklar Nelerdir?
- Evden çalışma sonucu oluşacak Ortoapedik hastalıkları önleme yöntemleri nelerdir?

Masa ve Oturma düzeni nasıl olmalı?
Ergonominin iş kuralları demek olduğunu ve ergo-nomos sözcüklerinden oluştuğunu vurgulayan Op. Dr. Serdar Şirazi, “Ergonomi 3 büyük bilim dalından besleniyor. Anatomi, Fizyoloji ve Psikoloji.” Dedi.
Ofis ve evde çalışıldığında bu 3 bilim dalına da değer verilmesi gerektiğini anlatan Şirazi, bu bilim dallarına değer verilmesiyle yapılan işlerde çıkabilecek problemlerle olabildiğince az karşılaşılacağını söyledi.
Masa ve sandalye yüksekliği ile ilgili sayısal verilerin var olduğunu ancak bunların akılda kalmadığını belirten Şirazi, oturma düzeni ile ilgili şu önerilerde bulundu;
- Masa yüksekliği oturulduğunda kollar yana sarktığında dirsek ile aynı seviyede olmalı
- Dirsek ve kol yere paralel hale getirildiğinde masaya tam değmesi gerekir
- Sandalye yüksekliği ayağa kalkıldığında sandalye oturma seviyesinin dizin seviyesinde olmalı
- Sandalyenin yanında kol desteği olmalı
- Boyun, sırt ve omuz şikâyetlerinin birçok nedeni kol desteği kullanılmayan sandalyeler nedeniyle oluşuyor. Bunu engellemek için kol desteği kullanılmalı
- Sandalyenin oturma zemini yumuşak olmalı
- Sandalye bel, sırt ve boyun destekli olmasını tercih edin
Diz seviyesinden daha alçak bir sandalyede oturulduğunda uyluk kemiği ve bacak kemiğinin biraz daha fazla kırılacağını anlatan Şirazi, “Aradaki açı küçüldükçe dizimizin önünde bulunan patalle adı verilen kemik dize fazla baskı yapar. Bu diz önü ağrısı denilen ortopedik rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Son 2 ayda bu problemlerle daha çok karşılaşmaya başladık. Ofis ortamında bu tip problemler çok yaşanıyordu. Homeofis çalışılmaya başlandığında biraz daha arttı.” Açıklamasında bulundu.
Bel ağrılarının ortopedik şikayetlerin başında geldiğini anlatan Şirazi, “Bel desteklenmezse bel kasları fazla çalışmak zorunda kalır. Ağrının nedeni kasların zorlanma ve yorulmasıdır. Kaslar yorulup, zorlanınca vücuda ağrı uyarısını oluşturuyor. Bu alanda bir problem var diye bir nevi bir alarm sistemi. Bu alarmı dikkate alıp buna göre adım atılmalı. Sırt yaslanmazsa vücut ağırlığı öne gideceği için sırt kasları daha fazla çalışır. Sırt kasları da normalden daha fazla çalışmış oluyor. Bu da ağrıya neden olabiliyor.” İfadelerini kullandı.

Covid-19’la Ortopedi şikayetleri ne durumda?
COVİD-19 ile birlikte ortopedik hastalıklarla ilgili şikayetlerin arttığını ifade eden Şirazi bu konuda şu noktalara değindi; “Ofiste ergonomik aparatları daha fazla kullanabiliyoruz. Koltukta bel desteği ve yüksekliği ayarlanabiliyor. Sırt açısı ayarlanabiliyor. Bazı ofislerde masa boyu da ayarlanabiliyor. Bunlar ev ortamında sağlanamadığı için bu tür şikayetler artıyor. Bilgisayarın bir uzaklığının olması gerekiyor. Bu değer bir kol uzaklığı kadar olmalı. Kolunuzu tam uzattığınızda monitörün parmak ucuna gelmesi gerekir. Mouse pad mutlaka kullanılmalı. Bileklerde bir kanal vardır adı karpal tüneldir. Bu kanalın içinde 9 kiriş ve 1 sinir geçer. Bilek çok fazla baskıya maruz kaldığında içindeki sinir sıkışır. Sinir sıkışınca elde uyuşmalar, karıncalanmalar olur. Sürekli Mouse kullandığında bilekleriniz masada sert bir zemine temas ettiğinde bu sıkışma çok olur. Bu nedenle ofis ve ev ortamında bilek destekli, silikon destekli mouse padler kullanılmalı.”
Şirazi evde kalma döneminde artan ortopedik rahatsızlıkları şu şekilde sıraladı;
- Kuyruk sokumu ağrıları
- Karpal tünel sendromu
- Boyun ağrısı
- Omuz ağrısı
- Bel ağrısı
- Sinir sıkışmaları
- Diz ağrıları
- Sırt ağrıları
Evden çalışanlara egzersiz önerileri nelerdir?
Dijitalleşen dünyada evden çalışma sayıları giderek arttı. Şirketlerde evden çalışma konusuna daha da sıkacak bakmaya başladı. Şirazi, bu kapsamda evden çalışanlara şu egzersiz önerilerinde bulundu;
- Aynı pozisyonda uzun süre kalmayın
- Sık sık pozisyon değiştirin
- Kısa aralıklarla mola verin. Gizli mola 10 dakikada 30 saniye. Monitöre bakarken bakış açınızı değiştirin.
- Sert zeminleri kullanmayın
- Gözlerinizi kapatın ve göz yorgunluğunun önüne geçin. Baş ağrısı ve göz yorgunluğu çalışma performansını azaltır.
- Sık aralıklarla kısa dinlenmeler yapın. Evin içinde kısa yürüyüşler.
- Ara ara bilek hareketleriyle bilek kaslarını çalıştırın
- Başı arkaya doğru, sağa ve sola doğru hareket ettirmek
- Yorulan kasları dinlendirip diğer kasları çalıştırın
İlk yorum yapan siz olun