İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Pandemi’den Influencer Pazarlama nasıl etkilendi?

Pandemi süreciyle birlikte evde kalma günlerinde sosyal medya kullanım oranı yüzde 56 arttı. Bu süreçte Influencer Pazarlama alanında yaşanan gelişmeler ve hangi formatlar ön plana çıktı?

Digital Age YouTube canlı yayınlarının bu haftaki bölümünde ‘Pandemi Günlerinde İnfluencer Marketing ve İletişimin Yeni Kuralları’ konuşuldu. Digital Age Yazı İşleri Müdürü Savaş Önemli programda Red Bull Pazarlama Direktörü Çağdaş Yaltı, Sanatçı Müge Boz ve Unite.ad Genel Müdürü Arman Acar’ı konuk etti.

Pandemi döneminin önemli çıktıları olduğunu ve bu dönemden alınması gereken bazı dersler olduğunu belirten Digital Age Yazı İşleri Müdürü Savaş Önemli “En önemli ortak çıktı dijital platformların, dijital içerik platformlarının yükselişi oldu. Evdeyiz ve sürekli online durumdayız. Arayışlar ve eğlenme ihtiyaçlarının karşılığını online ortamda bulmaya çalışıyoruz.” Dedi.

Pandemi sürecinde tüketilen içerik kadar insanların içerik üretmeye de başladığını anlatan Digital Age Yazı İşleri Müdürü Savaş Önemli, “Sosyalleşemiyoruz ve arkadaşlarımızla görüşemiyoruz. Bunun ihtiyacını sosyal medyada görmeye çalışıyoruz. Bunun en büyük yansıması Instagram canlı yayınlarında oldu.” Dedi. 

Digital Age Yazı İşleri Müdürü Savaş Önemli programda Red Bull Pazarlama Direktörü Çağdaş Yaltı, Sanatçı Müge Boz ve Unite.ad Genel Müdürü Arman Acar, Youtube yayınında pandemi günlerinde değişen online tüketim alışkanlıkları ve bu sürecin influencer marketing ekosistemine yansımalarını konuştu.

Covid-19 Influencer Pazarlama Raporu Hazırlandı

Unite.ad olarak bu dönemde COVID-19 X Influencer Marketing başlıklı bir rapor hazırladıklarını anlatan Genel Müdürü Arman Acar “Kendi evinde, kendi bulunduğu ortamda, kendi içeriğini üretebilen herkes bu dönemin kazananı oldu. Bir kamerası olan, fotoğraf çekmeyi bilen, evinde ekmek yapmayı bilen yada öğrenen her türlü içeriğini üretebilen kişi bu gündemin kazananı.” Diye konuştu.

Türkiye’de 68-70 milyon kişinin evine kapanmasıyla hazırladıkları rapora gör sosyal medya kullanımının yüzde 56 arttığını belirlediklerini vurgulayan Acar, “Ülkemizde 50 milyon sosyal medya kullanıcısı ve günde ortalama 8 saat sosyal medya kullanımı var. Bu rakam pandemi ile birlikte 12-13 saate çıktı. Bu rakamda çoğunlukla Youtuberlar ve Instagramer’lar ve Tİc Tok hayatımızda önemli bir yer edinmeye başladı. Çok fazla içerik tüketen insana ülke olarak bu kadar alışık değildir. Hayatımızda bu kadar çok içerik tüketen insan yoktu. Instagram ve Youtube’da canlı yayın bekleyen insanlar değildi.” şeklinde konuştu.

İnfluncerların çoğu yemek yapmayı bilmiyor

57 yaşına kadar kullanım sosyal medya kullanım oranı yüzde 50 artarken, 57- 64 yaş aralığında bu artışın yüzde 25 olduğunu hatırlatan Acar, “Yaşı ilerlemiş kitlede bile sosyal medya kullanımında inanılmaz bir yükseliş var. 16-25 yaş arasındaki kitlede lap top kullanım oranı bile yüzde 56 arttı. İnfluncer olmayan kişiler bile kendilerini geliştirmeye başladı. 16-23 yaş arası kitlede evinde yemek yapma diye bir olay yoktu. İnfluncerların büyük çoğunluğu yemek nasıl yapılır bilmiyor.” diye konuştu.

Pandemi sürecinde evde yemek yapma arayışında olan insan sayısında yüzde 30 artış olduğunu ifade eden Acar, “Hiçbir yemek yapan Youtuber bu kadar fazla izlenmemişti. Kendisi canlı yayın açan, canlı yayın içeriği üreten insan sayısında yüzde 23’lük bir artış var. Milyonlarca kullanıcı 1 izleyicisi de olsa 1 milyon izleyicisi de olsa yüzde 23 oranında daha fazla canlı yayın üretiyorlar.” Açıklamasında bulundu.

Digital Age Yazı İşleri Müdürü Savaş Önemli programda Red Bull Pazarlama Direktörü Çağdaş Yaltı, Sanatçı Müge Boz ve Unite.ad Genel Müdürü Arman Acar’ı konuk etti. Programda pandemi sürecinde Influencer Marketing konusu ile birlikte süreç ela alındı.

Influncer kişileri fikir lideri olarak görüyoruz

Bir içeriğin üreticisi varsa mutlaka tüketicisinin de olduğunu kaydeden Acar şunları söyledi; “Instagram canlı yayınlarının bu kadar çok olması normalleşme süreci ile birlikte düşecektir. Üretilen içeriklerin hepsinin 80-100 bin kişi izleyecek diye bakmamak lazım. İçerik 3 kişiye de ulaşsa kaliteli ise de hedefine ulaşmış olur, 100 bin kişi izlese de hedefine ulaşmış olur. Doktor, dermatolog, marka, sanatçı ve turnuvalar hepsi ayrı bir kitleye ulaşıyor. Tüketen kişi olduğu süreci üreten kişi mutlaka olacaktır.” 

Red Bull olarak 16 Mart’ta evden çalışmaya başladıklarını ve 18 Mart’ta 2 etkinliği dijital ortamda sahaya sürdüklerini ifade eden Red Bull Pazarlama Direktörü Çağdaş Yaltı, “Instagramda Evde kal konser serisini başlattık. Red Bull Gaming adını verdiğimiz oyun formatını canlıya aldık. 2 günlük süreçte bunu hayata geçirdik. Bunları Red Bul sporcuları ile ve gerçekten spor yapan dostlarımızla yaptığımız evde antrenman serisini başlattık. Bunu dışarda hayal ediyorduk. Sokakta, bahçede, parkta antrenman yapacağımız bir formatken 4 günde tüm kampanyayı evde salonda ya da apartman önünde antrenmana çevirdik.” Şeklinde konuştu.

Kreatif olunması gereken bir süreç

Influncerları fikir lideri olarak gördüklerini belirten Red Bull Pazarlama Direktörü Çağdaş Yaltı, “Red Bull’un bünyesindeki sporcular birer fikir lideri ve birer Influncer. Her üniversitede markayı yöneten marka müdürlerimiz var. Üniversite ve liseyi düşündüğünüzde takip edilen, popüler olan kişiler olurdu. Onlarda bizim için Influncer. Yaptığımız işlerin içerisinde o işlere yön veren, o işlere şekil veren ve o işleri oluşturan bireyler var. Biz her zaman farklı alanlarda işin uzmanları ile çalıştık. Motor Sporlarında, Dansta, Müzikte hepsinde böyle oldu. Bugünde yaptığımız şey ol. Doğru birey ile doğru etkinliği ve projeyi bir araya getiriyoruz.” İfadelerini kullandı.

Influencer marketing çözüm ortağı Unite.ad, kendi verilerinin yanı sıra Global Web Index gibi kaynaklardan aldığı verilerle birlikte COVID-19 X Influencer Marketing başlıklı bir rapor hazırladı.

Kariyerine oyunculukla başladığını, dizi, sinema ve reklam oyunculuğuyla devam ettiğini kaydeden Sanatçı Müge Boz, “Bir şekilde sosyal medyanın güç olacağını anladığım günden bu yana kendimi bu yeni gelişen dünya düzenine adapte etmeliyim dedim. Uzun yıllardır bu alana elimden geldiğince yatırım yapmaya başlamıştım. Sosyal medya denilen şey büyük bir özveri, emek ve çalışkanlık istiyor. Belirli bir zaman sonra kreatif olunması gereken bir süreç. Bu süreçte dizi, sinema ve televizyon programı olarak klasik formatlar açısından büyük bir kesintiye uğradı. Projeler iptal oldu. Ama sosyal medya alanında her şey daha iyiye gitmeye başladı. Youtube içerikleri üretmeye başladığım döneme denk geldi. Bu alanda çok fazla içerik ürettim.”

Rakamlarla Influencer Marketıng Raporu

  • Katılımcıların yüzde 70’i akıllı telefonlarıyla daha çok vakit geçiriyor
  • Katılımcıların yüzde 40’ı canlı yayın içeriklerine ilgi duyuyor.
  • Baby Boomers kategorisindeki katılımcıların yüzde 50’si canlı yayınlarla ilgilenmedi
  • 16-23 yaş aralığındakiler yüzde 47 oranında daha çok oyun oynadı.
  • Akıllı telefon kullanımında artış yüzde 70’in üzerinde.
  • 16-23 yaş aralığındakiler yüzde 53 oranında daha çok müzik dinlediklerini belirtiyor
  • 16-23 yaş aralığındakiler yüzde 56 oranında laptop ile daha çok vakit geçirdi
  • 16-23 yaş aralığındakiler yüzde 58 oranında sosyal ağlarda daha çok vakit geçirdi
  • 16-23 yaş aralığındakiler yüzde 23 oranında daha fazla video içerik üretmeye vakit ayırdı
  • Katılımcıların yüzde 50’den fazlası Netflix, Hulu, Amazon’da daha çok vakit harcadı
  • Katılımcıların yüzde 45’i eskisine oranla mesajlaşma uygulamalarını daha çok kullandı
  • Katılımcıların yüzde45’i önceki zamanlara oranla sosyal ağlarda daha çok vakit harcadı
  • 16-23 yaş arası katılımcıların yüzde 54’ü internette caps içerikleri tüketiyor.
  • 16-23 yaş arası katılımcıların yüzde 52’ü internette komik videolar izliyor.
  • 24-37 yaş arasında komik video izleme oranı yüzde 44. 57-64 yaş arasında ise yüzde 27!
  • 24-37 yaş arası katılımcıların yüzde 35’i yemek tarifleri arıyor.
  • 16-23 yaş arası katılımcıların yemek tarifi arama oranı ise yüzde 21!
  • Araştırma kapsamında 235 influencer ve ünlü hesabı incelendi
  • Araştırma kapsamında influencer ve ünlü hesaplarında 10.034 paylaşımları incelendi.
  • Influencer ve ünlüler, #evdekal’manın etkisiyle, Şubat ayına göre, Mart ayında yüzde 12,4 daha fazla içerik üretti.
Digital Age Yazı İşleri Müdürü Savaş Önemli, konuları Red Bull Pazarlama Direktörü Çağdaş Yaltı, Sanatçı Müge Boz ve Unite.ad Genel Müdürü Arman Acar ile pandemi günlerinde Influencer marketing konusunu ele aldı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: