Covid- 19 yeni koronavirüs, tüm dünyanın dramı haline geldi. Sağlık çalışanları, bu salgınla mücadelede ön saflarda yer alıyor. Bilişim Uzmanları, virüslerle mücadelede robot doktor kullanılabileceğini belirtiyor.
Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 37 bin 537’ye yükseldi. Worldometers verilerine göre dünya genelinde 182 ülkede coronavirüs görüldü. Dünya genelinde bu virüsün görüldüğü vaka sayısı 779 bin 575 olurken, bu virüs nedeniyle 37 bin 537 kişi hayatını kaybetti. Ülkelerin gösterdiği yoğun çaba sonucu 164 bin bin 531 kişi bu virüsün neden olduğu hastalıktan kurtuldu.

Uzun yıllardır hiçbir tehlikenin dünyayı bu denli korkutmadığını belirten uzmanlar, coronavirüsün yanı sıra gelecekte yaşanacak virüs salgınlarına robot doktorların yardımcı olabileceğine değiniyor.
Robot Doktor, virüslerle mücadelede çare olabilir mi?
Virüs karşısında çaresiz kalan insanlığın ne yapacağını bilemez halde mücadele ettiğini belirten Bilişim Uzmanı Serhat Dalgalıdere, “Sağlık çalışanları ellerinden geleni yaparak tüm insanlığa kalkan oluyor. Bu durumda sorulması gereken önemli bir soru var: Peki canla başla mücadele eden sağlık çalışanlarının canı yok mu? Elbette var. Onlarda insan ama her şeye rağmen canları pahasına mücadele edip savaşıyorlar.” Dedi. Dalgalıdere bu kapsamda cevaplanması gereken önemli iki soru olduğunu vurguladı;
- Peki ileride daha kötü virüs türleriyle karşılaşırsak ne olacak?
- Bu noktada robot doktorlar çare olabilir mi?

Robot doktor, Coronavirüsten etkilenir mi?
Coronavirüs ve diğer tüm virüslerin robot doktorları etkileyemeyeceğine değinen Akademisyen Dalgalıdere, “Koronavirüsün bulaştığı protein robotlarda yok. Bu noktada robot doktorlar coronavirüs ve benzeri virüs salgınlarıyla mücadelece kullanılabilir. Şayet robotlar, insanlar kadar hassas kararlar alabilirse yani dikkatli ve detaycı çalışabilirse neden olmasın. Tüm insanlığı zor zamanlarda ortaya çıkarabileceğimiz robot doktorlar iyi fikir olabilir mi? Dünya sağlık örgütünün önderliğinde gerçekleşebilecek bu proje ile hastalıklardan zarar görmeyecek robot doktorlar özel harekat timi planında çalışabilir. Bunun için bilişim uzmanları olarak sıkça bahsettiğimiz yine o insanlık tarihini değiştiren kurama dayanıyor, Fuzzy Logic (Bulanık Mantık).” Diye konuştu.

Bulanık mantık sisteminin robotlarda daha ileri düzeye taşınabilmesi halinde doktorlar kadar hassas müdahaleler yapabileceğini savunan Dalgalıdere, “Burada anahtar kelime hassasiyet. Sadece doktorlar için değil diğer sağlık personelleri içinde aynı husus geçerli. Özellikle acil servislerde robot sağlık personeli hastaları karşılayıp onların virüs taşıyıp taşımadığını güvenli bir şekilde kontrol edebilirler. Virüs taşıyorlarsa kontrollü şekilde koruma altına alıp tedaviyi başlatabilirler diye düşünüyorum. Bu proje gerçekleşecekse özel bir bilim kurulu bir araya gelip karar vermeli. Herkesin ortak kararı ile acil durumlarda ortaya çıkartılabilecek sağlık personelleri meydana getirilebilir. Şayet bu noktada bir çalışma yapılacak olursa bu projede zevkle yer almak isterim. En azından fuzzy logic kuramı kapsamında elimden geleni yapabilirim.” Açıklamasında bulundu.

Robot doktor çalışmalarında nasıl dezavantajlar çıkabilir?
Robot doktorların coronavirüsten etkilenmeyeceğine değinen Dalgalıdere, “Robot doktorlar, üzerlerinde oluşturulacak bir dezenfekte sistemiyle bu virüsten 5 dakikada bir temizlenebilirler. Böylelikle üzerlerine bulaşan virüs yok olabilir. En azından virüs bulaşsa dahi daha ileriye gidelim robotları bozabilecek bir virüs olsa bile insandan daha kıymetli değildir. Teknolojisi bizim elimizde olacağı için rahatlıkla yenisini yapabiliriz. Bunun için çalışmalar yapılmalı. Yine konu insanlıkta buluşuyor. Robot doktorlar şayet farklı amaçlarla kullanılmak istenirse işte o kötü bir sonuç olur. Örneğin, savaşlar için ya da farklı kötü emeller de robot doktorların kullanılma ihtimali var. İnsanlık bu başına gelen durumdan ders çıkarıp sadece insanlık için robot doktor timleri oluşturabilir. Bunun için mekatronik mühendisliği, fuzzy logic kuramı ve doktor davranışlarına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.
İlk yorum yapan siz olun