İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sağlıkta Dijitalleşme İle Hedef Kitleye Ulaşın

Dijital dünya sanayiden eğitime tekstilden ulaşıma birçok alanda yenilikleri de beraberinde getirdi. Sağlık kuruluşları da değişen sektörde varlığını sürdürmek için Sağlıkta Dijitalleşme çalışmalarıyla ayak uydurmaya çalışıyor.

Gelişen teknoloji sayesinde pazarlama yaklaşımı ve yöntemleri farklı seviyelere ulaştı. Geçmiş dönemdeki geleneksel yaklaşımdan, modern yaklaşımın temel yapısını oluşturan dijital pazarlama yaklaşımına geçilmeye başlandı. Dijital teknolojinin oluşması aynı zaman pazarlama stratejisinin de önemli bir şekilde gelişme gösterdi. Sağlık sektöründeki dijital pazarlama süreci de tüm kısıtlamaların içinde insan hayatını olumsuz etkileyecek yönlendirme ve göndermelere fırsat vermeden hedef kitleye erişim ve ulaşım amacıyla yöntemlerini uygulanıyor.

Sağlıkta dijital pazarlama konusunu İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Menekşe Kılıçarslan “Dünyada ve Türkiye’de Sağlık Hizmetlerinin Dijital Pazarlanması” başlıklı makalesinde ele aldı.

Sağlıkta Dijitalleşme ile sağlık kuruluşları değişen sektörde varlığını sürdürmek için dijitalleşme pazarlamasına ayak uydurdu.

Sağlıkta Dijitalleşme Neleri Ön Plana Çıkardı?

Sağlık sektörü diğer sektörlere göre insan hayatını söz konusu aldığı için ve oluşacak her bir durumda insan hayatının direkt olarak bu durumdan etkileneceğinden tüm sektörlerde var olan uygulamaların bu alana uyarlanması daha yoğun ve hassas bir çalışma gerektiriyor. Dijital pazarlama ile birlikte sağlık alanında ön plana çıkan özellikler şunları;

  • Sağlık alanında hizmet verilmesiyle iletişimin daha etkili sağlanması
  • Çeşitli güncel konuların ele alınması
  • Dijital pazarlama alanına geçiş aşamasında uyum sağlaması
  • Toplumdaki fikir yöneten bireylerin katılımcı özelliğinin ön plana çıkması

Pazarlama sadece satışı ifade etmez. Firmaların pazarlama departmanları, mevcut veya potansiyel müşteri ihtiyaç ve isteklerine hitap eden mal ve hizmetlerin üretilmesini sağlayıp, bunların etkili biçimde müşterilere ulaşmasını sağlar. Bununla birlikte pazarlama konusu mal ve hizmetlerle alakalı reklam faaliyetlerinin yürütülmesini sağlayarak müşteriler tarafından tercih edilerek hizmet veya ürünlerin satın alınmasını içerir.

Dijital pazarlama uygulamaları, ürün ve hizmetlerin tüketiciyle hızlı ve düşük maliyetler ile buluşma imkânı sağlamakta olup, yenliğin ve yaratıcılığın hızlı bir şekilde tüketildiği bir Pazar olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle dijital pazarlama alanında firmaların stratejik faaliyetleri hedef olarak belirlenen Pazar kitlesinin kişilik özelliklerini, ihtiyaçlarını ve buna bağlı olarak davranış şekillerini dikkate alarak sürekli bir biçimde yenilenmek ve kreatif olmak zorunda. Dijital pazarlama stratejileri, bütün multimedya özelliklerini kullanarak bir bütün oluşturması gerekir.

İnsanların sabırsız bir şekilde anında hizmet talebi, dünyada olan diğer hizmetleri görme olanakları Sağlıkta Dijitalleşme çalışmalarının hızla yükselmesini sağladı.

Dijital Pazarlama Sağladığı Faydalar Neler?

Günümüzde, insanlar internet kullanımının yaygınlığına ek olarak büyüyen ve gelişen sosyal ağlarla birlikte medya kavramının değiştiği bir düzen içerisinde bulunuyor. Dünyada internet kullanan insan sayısı yaklaşık 3 buçuk milyara yaklaşmış durumdadır. Türkiye’de internet kullanan birey sayısı 47 milyon civarında.

Dijital pazarlamanın firma ve markalara sağladığı avantajları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Binlerce müşteriye çok düşük maliyetlerle ulaşma imkanı
  • Müşterilere aynı anda veya çok kısa zaman arlıkları ile erişme
  • Sosyal medya site ve uygulamalarında işletmelerin reklam ve pazarlama maliyetleri düşer
  • İşletmeler çok daha az maliyetlerle daha çok fazla insana etki edebilir
  • Dijital pazarlamayla birlikte işletmeler verdikleri hizmetler veya sattıkları ürünler üzerindeki değişiklikleri yani yeniliklerin reklamlarını hızlıca insanlara aktarabilir
  • Müşteriler aynı anda birden çok markanın ürününü kıyaslayabilir
  • Müşteriler fiyat performans araştırmasını hızlıca yapabilip aynı ürünü daha az fiyata verebilen firmalara ulaşabilme olanağına sahip olur
Sağlıkta Dijitalleşme faaliyetlerine hız veren ve kendine uydurabilen kurumlar, kurumun insanlar arasında tanınmasını, prestij sağlamasını, kalitesini arttırması ve maliyetleri düşürmesi gibi bir çok imkan sağladı.

Sağlıkta Dijitalleşme Medikal Dijital Pazarlama Uygulamaları

Sağlık hizmeti sunumunda son dönemlerde dijital pazarlama sektöründeki uygulamaların kullanılması yaygınlaştı. Bu bağlamda insan sağlığının geliştirilmesine ve korunmasına yönelik bilgilendirmeler yapıldı. Ülkemizde özellikle son yıllarda ilaç sektörü ve hastanelerde dijital pazarlama uygulamalarının kullanımının daha çok arttı. Teletıp, popüler bir hizmet aracı oldu.Sağlık sektörünün sadık asistanı, hayat kalitesini arttırmak ve olumsuz süreçleri ise teletıp kullanım kılavuzu ile kısıtlama çabası içerisinde.

Sağlık sektöründe olması istenen ve beklenen dijital pazarlama uygulamalarını ve bu uygulanmaların pazarlama yaklaşımlarını nasıl desteklediğini detaylandırmak gerekir. Sağlıkta dijitalleşme alanında beceriler şu alanlarda kullabilir;

  • Web sitesi yapımı
  • Facebook ve Twitter gibi sosyal medyanın varlığını yüksek düzeye taşımak
  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
  • Mobil uygulamalar
  • Dijital yaklaşımların etkililiğini analiz edebilmek adına müşteri analizi ve dijital analitik bilgisi

Bugün ülkemizde sağlık hizmeti sunumunun hem özel sektörde hem de kamu sektörü tarafından sunuluyor olması dijital pazarlama becerilerinin değerlendirilmesi konusunda farklı iki durumun varolmasına neden yarattığını konuşmak mümkün.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: