NFT‘lerin hayatımıza girmesi aslında yeni değil, kripto para platformu olan, ethereum üzerinden oynanan CryptoKitties isimli bir dijital ticarete dayalı oyunda insanlar zaten blockchain’de saklı olan hiçbiri birbiriyle aynı olmayan sanal kedileri alıp satarak ilk NFT oluşumunun temelini çoktan atıyor. Zaten var olan bir durumun gün yüzüne çıkmasını en çok tetikleyen unsur, 19 Ocak 2021’de Uçan bir hareketli pop-art kedi resim dosyası tam olarak 500 bin dolardan fazlaya satılması bu oluşuma ilginin artmasının anahtarı olmuş durumda demeyi mümkün kılıyor. Ardından 3 hafta sonrasında müzisyen Grimes dijital sanat eserlerinin bir bölümünü 6 milyon doların üzerinde sattığı ve sadece sanat eseri de değil artık hemen hemen herkesin kullandığı Twitter’ın kurucusu olarak bilinen Jack Dorsey kendine ait Twitter web sitesinin ilk resmi Tweet’i olan bir sözünü NFT olarak tanıtması üzerine açık arttırmada tam olarak 2.5 milyon dolara satması tam anlamıyla bu oluşumu ateşleyen etken olarak görmeyi mümkün kılıyor. Şu anda da günümüzde halen devam etmekte olan tamamen yasal olarak kabul gören dijital anlamda ticareti tetikleyen unsur olarak kabul ediliyor.
-Nedir Bu NFT-
NFT Sanal ortamda yani dijital ortamda sanata dayalı eserleri, koleksiyon ürünlerini sertifika ayrıcalığıyla orijinalini satılabilir bir ürün, nesne haline getiren dijital bir sertifika olarak biliniyor. Global anlamda adı ‘Non Fungible Tokens’ veya kısaca ‘NFT‘ takas edilemez jeton olarak da biliniyor. NFT‘ler sanal para olarak adlandırdığımız bitcoin ve ethereum gibi kripto paraları kullanmada sorunsuz destekleyen ‘blockchain’ teknolojisini kullanıyor. Fakat bazı nesneler sahip olduğu özellikleri nedeni ile eşsiz olarak sayılıyor. Yani takas edilemez özelliği başka bir değişle değiştirilemez bir varlık olarak kabul ediliyor.

-Tek ve Eşsiz-
Çok güzel bir örnek olarak Leonardo da Vinci’nin ünlü Mona Lisa tablosu türünün tek örneği olduğu için eşsiz olarak kabul görüyor. Takas edilemeyen, değiştirilemeyen bir varlık olarak kabul ediliyor. Bu tablonun fotoğrafını çekebilirsiniz, internetten bulabilirsiniz veya bir kopyasını satın alabilirsiniz ama bu eserin sadece tek bir adeti bulunduğu gerçeğini değiştirmiyor. İşte bu eseri eşsiz ve tek bir örnek olarak göstermemin sebebi aynı şekilde NFT‘ler de tek ve eşsiz, karşılıklı olarak takas edilemez yani dünya üzerinde var olan hiçbir NFT diğeri ile aynı olamaz bu dijital simgeler onları satın alan ya da satan kişinin sahip olduğu ürünün, sanat eserinin sahipliğini tescil eden kopyalanamaz bir sertifika olarak geçiyor. Bir eseri NFT ile satın alan her hangi biri o eserin veya tasarımın Aslına yani orijinaline sahip olduğunu belli eden, belgeleyen dijital bir jetona sahip oluyor. Tek ve benzersiz olan eser bu sayede satın alan kişiye ait oluyor.

-NFT’ler Nasıl Elde Edilir–
OpenSea, Mintable, Nifty Gateway ve Rarible isimli sanal market zincirleri veya platformlar ayrıcalığı ile bu eserleri, ürünleri, nesneleri ve tasarımları satın alabilir hatta kendi çalışmanızı tasarlayıp site içerisinde alıcı bekleyebilirsiniz. Tabi ki bir çalışmayı, eseri sattığınızda o ürünün orijinali sadece satın alan kişiye ait olacaktır ama sizde bu eserin tasarımcısı, yaratıcısı olduğunuz için pay farkı alabilmemizde bize sunuluyor. Yani diyelim ki bir eseri sizden alan kişi o eserle bir proje yaptı ve çok başarılı oldu siz de eserin yapımcısı olduğunuz için eseri satarken sözleşmede maddelere eklerseniz ve alan kişi de kabul ederse o eserden gelen kazançtan sizde belirttiğiniz yüzdelik bir kısmından tekrar pay sahibi olabilmemizde mümkün kılması bu işe girmeyi tetikleyen nedenler arasında yer alıyor. Üstelik aşırı kolay herkes NFT eseri oluşturabiliyor. Bu da özellikle çağımızda yeni bir iş kapısı olarak görülüyor. Buna benzer sanal gerçeklik hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız tıklayınız
Yazar – Ebru Cüni
Editör – Aslı Şahin
İlk yorum yapan siz olun