İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Savunma Sanayi için 17 Yeni Ar-Ge Projesi

TUYGUN- İleri Görüntüleme Teknolojileri Geliştirilmesi Kaynak: https://www.ssb.gov.tr/

Haber: Vedat ÇOLAK

Savunma Sanayii Başkanlığı, 17 Ar-Ge projesi için imza töreni düzenledi. Savunma Sanayi için geliştirilen ROBOTİM Projesi ile İnsansız Hava Aracı (İHA) ve İnsansız Kara Araçlarının (İKA) eş güdümlü görev yapması için yapay zekâ destekli bilişsel sürü yeteneği geliştirilmesi planlanıyor. Projeler sayesinde savunma sanayi dışa bağımlılık oranı düşürülmesi amaçlanıyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) savunma sanayi için çok önemli projelerin yer aldığı Ar-Ge İmza Töreni düzenledi. Törene SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı bürokratları araştırma merkezi ve üniversitelerden akademisyenler, kamu ve özel sektörün temsilcileri katıldı. Projelerde yüklenici modeli Kobi-Sanayi-Üniversite olarak belirlendi. Projelerde, üniversiteler, enstitüler ve KOBİ’ler başta olmak üzere 21 yüklenici veya alt yüklenici yer alıyor.

Projelerle, savunma sanayi ihtiyaçlarının karşılanmasında yurt dışı bağımlılığın azaltılırken, özgün, yerli ve milli çözümlerin yapılması öncelikli hedef olarak belirlendi. Ayrıca bu çalışmalar Ar-Ge ve teknoloji yetkinliği artırılmasına önemli katkılar sunabilir.

Ar-Ge projeleri imza töreni Savunma Sanayi Başkanlığı Nuri Demirağ Salonu’nda yapıldı. Kaynak: https://www.ssb.gov.tr/

Savunma Sanayi için gelişimi için imzalanan 17 proje:

  • Seramik Zırhlar İçin Alümina Tozu Geliştirilmesi (Alumina)
  • Havacılıkta Alüminyum Döküm Prosesleri (Aslan)
  • Nano Katkılı Prepreg Malzeme (Atlas)
  • Hafif Seramik Zırh Geliştirilmesi (Borkar)
  • Karbon Ve Cam Elyaf Geliştirilmesi (Kartal)
  • Kişiselleştirilmiş Uçuş Simülatör Eğitimleri (Genıus)
  • Radarla Belirlenen Su Üstü Hedeflerin kimlik ve sınıflandırılması (Görü)
  • Hareket Tarzı Geliştirilmiş Yapay Zekalı Komutan Asistanı (Hamle)
  • Karada kullanılan araçlara yönelik Yapay Zeka Destekli Otonom Sürüş (Karagöz)
  • Bağımsız Otonom Seyrüsefer Sistemi Projesi (Kerkes)
  • Sosyal Medya Analizi gelişim çalışmaları için (Pergel)
  • İşbirlikçi Robotlar İle Güdüm, Otonom Keşif ve Seyrüsefer (Robo-Tim)
  • Veri Etiketleme Çalışması (Veri Kovanı)
  • Yenilikçi Yazılımlar Çalışması (Y³) 2.Dönem
  • Yeni Nesil Koruyucu Tekstil Ürünleri Kimyasal Ve Biyolojik Savaş Ajanlarına Karşı (Kafes)
  • Kokristalizasyon Yöntemi İle Enerjik Malzeme Geliştirilmesi (Kokristal)
  • Mikrobolometre Kızılötesi Dedektör Takımı Geliştirilmesi (Mikrobolometre)
Savunma Sanayi Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir
Ar-Ge projelerinin başlama imzasını Savunma Sanayi Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir attı. Kaynak: https://www.ssb.gov.tr/

BORKAR Projesi ile Savunma Sanayi İçin Yüksek Performansa Sahip Kompozit Zırhlar Üretilecek

Projelerde güdülen amaç savunma sanayi çalışmalarında yurt dışı bağımlılığını büyük oranda azaltılması. ALUMİNA Projesi kapsamında, şuanda yurt dışından temin edilen Alümina tozlarına muadil yerli ve milli Alümina tozu geliştirilmesi planlanıyor.

Diğer yandan ASLAN Projesi insansız hava araçlarında pistonlu motoru için kullanılan Alüminyum blok döküm ve imalat prosesleri geliştirilmesi amaçlanıyor. BORKAR Projesi kapsamında, zırh uygulamaları için maliyet ve yoğunluğu düşük yüksek balistik performansa sahip kompozit zırhları üretilebilecek.

HAMLE Projesi ile hareket tarzı belirleme ve değerlendirme yaparak karar desteği sağlayabilen Yapay Zekalı Komutan Asistanı geliştiriliyor.

Ayrıca GÖRÜ Projesi ile SAR sensörlerinden su üstü hedeflerin yapay zeka ile tespiti yapılabiliyor. KARAGÖZ Projesi’nde ise kara araçlarına yapay zeka destekli atış kontrol ve otonom sürüş yetenekleri kazandırılabilir.

GPS bilgisine ulaşılamayan İHA’lara ulaşımı sağlama için KERKES Projesi; yüksek performanslı algoritmalar için de PERGEL Projesi yürütülecek.

Kokristal ile Savunma Sanayi Yeni Nesil Enerjik Malzemelere Sahip Olacak

VERİ KOVANI Platformu yapay zeka içeren projeler için etiketlenmiş veri setleri kitle kaynaklı elde edilebilecek.

ROBOTİM Projesi ile İHA ve İKA’ların eş güdümlü görev yapması için yapay zeka destekli bilişsel sürüş yeteneği geliştirilmesi planlanıyor. KAFES Projesi’nde Metal Organik Kafes (MOF) ve Membran teknolojileri kullanılacak. Kimyasal ve biyolojik savaş ajanlarına karşı üstün koruyucu özelliği bulunan KBRN Koruyucu Tekstil ürünleri milli imkanlarla geliştiriliyor. KOKRİSTAL Projesi ile yeni nesil enerjik malzemelerin ülkemiz Savunma Sanayi içine alınması amaçlanıyor. Bu proje ile Türkiye’nin yeni nesil enerjik malzeme teknolojilerine sahip ülkeler konumuna gelmesi hedeflenmektedir. Mikrobolometre Projesi kapsamında, milli imkanlarla termal silah dürbünleri ve keşif gözetleme sistemlerine için çalışma yürütülecek. Bu kapsamda 12 mikrometre Mikrobolometre tipi kızılötesi dedektör takımı ve alt sistemlerinin geliştirilecek.

Savunma Sanayi Panelleri İle 29 Proje Başlatıldı

Türkiye’nin 2023 yılı hedefleri doğrultusunda Ar-Ge projeleri önemli bir alanda bulunuyor. Savunma Sanayii Başkanlığı yüzde 1,8 Ar-Ge yoğunluk hedefi doğrultusunda 2016 yılından bu yana ‘SSB Ar-Ge Paneli’ düzenliyor. Panellerde, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere tüm kurumların sistem ve platformlarının ihtiyacı olan veya geleceğe dönük yeni teknoloji alanlarındaki projeler için kararlar alınıyor. Bugüne kadar 5 panel yapılırken 29 proje başlatıldı. 16 alanda da geniş alan çağrısı (SAGA) yapılmasına kararı verildi.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: