Savunma alanındaki yatırımlar meyvesini vermeye başladı. Savunma alanında yerlilik yüzde 60’lara çıktı. 5 yıllık yeni planla birlikte savunma sanayi planı ile yerlilik oranı yüzde 75’e çıkarılacak.
Ülkemiz son yıllarda savunma alanına ciddi yatırımlar yaptı. Savunma alanında gerçekleştirilen MİLGEM, İHA ve SİHA projeleriyle savunmadaki yerlilik oranı yüzde 60’a kadar çıkarıldı. Bu alanda yapılan yatırımlar yer yıl katlanarak devam ediyor. Bu alanda yapılan yatırımlar artarken 5 yıllık yeni bir planla savunma sanayi yerlilik oranı yüzde 75’lere çıkarılacak.
Savunma Sanayi Planı Yerlilik Çalışmaları Hızlandıracak
Türk savunma sanayisinin ortak bir vizyon etrafında yüksek verimliliğe odaklanarak hizmet verebilmesi çalışmalarına hız verildi. Bu kapsamda imkan ve kabiliyetlerini aynı amaç etrafında seferber etmesini sağlamak adına bütüncül bir strateji oluşturuldu. Savunma Sanayi Başkanlığı, 2019-2023 Dönemi için özel bir Stratejik Planı hazırladı. Plan kapsamında savunma alanındaki ihtiyaçların karşılanmasında yerli imkânlar arttırılacak. Bu kapsamda milli teknolojilerden azami ölçüde faydalanılacak. Bunların sürekli gelişiminin sağlanması amaçlanıyor.
Plana göre, beş yıllık dönemde savunma ve güvenliğe yönelik kullanıcı ihtiyaçlarının güvenli, istikrarlı şekilde ve mümkün olan azami ölçüde Türk savunma sanayisinin imkan ve kabiliyetleri ile karşılanması amacıyla çalışmalar yürütülecek. Gerekli teknoloji tabanının oluşturulması için bütüncül politika ve stratejileri içeren Türk Savunma Sanayii Stratejisi hazırlandı.

Yeten Projesi Tamamlanacak
Savunma ve güvenlik alanında çalışma yapan sanayi kollarının üreteceği ürünlerin, teknik kabiliyetleri artırılmış ve sistem, alt sistem, bileşen seviyesindeki dışa bağımlılığı azaltılmış versiyonları geliştirilecek. Ülke kapsamında, savunma sanayisinin mevcut durumunu, sistem, alt sistem, bileşen seviyesindeki kabiliyetlerini saptanacak. Saptanan bu kabiliyet için endüstriyel yetkinlik veri altyapısının geliştirilerek yetenek envanterinin oluşturulacağı YETEN Projesi tamamlanacak.
Yetenek envanteri çıkarılacak. Bu kapsamda 3 adet spesifik yol haritaları bütüncül bir bakış açısıyla analiz edilerek hazırlanacak;
- Mühimmat Yol Haritası
- Hava Savunma ve Uzay Yol Haritası
- İnsansız ve Akıllı Sistemler Yol Haritası
Bu analiz sonucu Yerlileştirme Yol Haritası hazırlanacak. Hazırlanan bu yol haritası ile 2023’te savunma sanayisindeki yerlilik oranı yüzde 75’lere kadar çıkmış olacak.
Finansal kaynağa ilişkin planlamalar dikkate alınacak. Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yürütülen ve başkanlıkça belirlenen projeler, ihtiyaç makamları ile koordineli şekilde yürütülecek. Savunma Sanayii Destekleme Fonu kullanımı etkinleştirilecek. Sözleşmesi imzalanmış projeler için gerekli planlama çalışması 2021 yılı içinde bitirilecek.

Fon gelirleri arttırılacak. Bu gelirlerin arttırılması ve giderlerin azaltılmasına yönelik uygulamalar geliştirilecek.
Savunma sanayisinde farkındalık arttırılacak. Eğitim kalitesi yükseltilecek. İş gücü kapasitesi artırılmaya çalışılacak. Milli teknoloji şuuru aşılanacak. Bu alanda Vizyoner Genç Projesi, Roboik Yarışması gibi önemli çalışmalar devam ettirilecek.
Teknofest festivallerine gerekli destek verilecek. 2023 yılında Savunma Sanayii Akademisi eğitim gören öğrenci sayısı 200’e çıkarılacak. Vizyoner Genç Projesi kapsamında 3 milyona gence ulaşılacak. 2019 yılında 9 milyara ulaşan savunma ve havacılık cirosu yerlilikle birlikte katlanacak.
Savunma Sanayi Planı İle Geleceğin Teknolojilerine Yatırım
Plan kapsamında yapılacak yatırımları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Savunma ve güvenlik güçleri için geleceğin teknolojilerine yatırım arttırılacak.
- İnsansız Otonom ve Yapay Zekâ Projeleri, Yeni Nesil Silah Sistemleri, İnterneti Askeri Uygulamalar, Siber Güvenlik ve Uzay Teknolojileri alanında projeler hızlandırılacak.
- Siber Güvenlik Test ve Değerlendirme Merkezi 2022 yılında tamamlanacak.
- Kara Araçları ve Balistik test merkezleri 2023 yılında bitirilecek.
- İhracat stratejileri doğrultusunda yeni finansal modeller hazırlanacak. Bu alanda her yıl en az 2 ihracat sözleşmesi imzalanması hedefleniyor.
- Devletten Devlete Satış Mekanizması uygulanacak.
- Her yıl en az dört ülkede savunma sanayii müşavirliği veya ataşeliği kadroları verilecek.
- Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) kapsamında savunma sanayisi firmaları analiz edilecek.
- Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programı kapsamında KOBİ ile birlikte tüm savunma sanayisi firmalarına destek verilecek.
- Elektronik Harp ve Radar Sektör Zirvesi yapılacak.
- Adaptif Dönüşüm Modeli Projesi ve Elektronik Harp ve Radar Sektör Kabiliyet Atlası tamamlanacak.
İlk yorum yapan siz olun