Savunma ve havacılık alanında yapılan yatırımlar meyvesini vermeye başladı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, savunma ve havacılık cirosunun 9 milyar dolara yaklaştığını söyledi.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir Teknopark İstanbul’un üç aylık dergisi Teknopark Ar-Ge ve Teknoloji Dergisi’ne TARGET verdiği röportajda ülkemizin savunma sanayinde geldiği noktayı değerlendirdi. Demir,Son 10 yılda savunma sanayisi alanında yaşanan gelişimlere ve de millileşme projelerine değindi. Savunma ve havacılık alanında teknoloji üssü olmaya aday Türkiye’de bu alanda yapılan önemli projeleri anlattı.

Teknopark İstanbul Savunma ve Havacılık Alanında Önde Kuruluş
Teknopark İstanbul’un sanayi ve teknoloji alanında önemli işlere imza atabilecek bir yapılanmanın nüvesini teşkil ettiğini belirten Demir, “Teknopark İstanbul ağırlıklı olarak savunma ve havacılık esaslı organize etmeye çalıştığımız, büyüyerek bugün bünyesinde 312 firma, 5392 mühendisin yer aldığı ve 1793 Ar-Ge projesinin geliştirildiği bir kuruluş.” Dedi.
Teknopark İstanbul’un kuruluşundan itibaren geçen 10 yıllık süre zarfında geldiği nokta açısından herkesin haklı gururunu oluşturduğunu kaydeden Demir, “Teknopark İstanbul bugün Savunma Sanayii alanındaki ana yüklenici firmalarımızın ve alt yüklenicilerin önemli bir bölümünün de yer aldığı kritik bir tesis haline gelmiş durumdadır. Teknopark İstanbul’da Savunma Sanayii esaslı oluşturduğumuz yapılanmalar ve şirketlerle teknolojinin birçok alanında Türkiye’de hizmet verebilecek, sivil sektöre de açılabilecek farklı teknolojilerin altyapısını oluşturacağız. Burası, savunma sanayisinin atılımına katkı sağlayacak.” Diye konuştu.
Önde gelen savunma sanayi şirketlerinin Teknopark İstanbul’da yapılanmaya devam edeceğini kaydeden Demir, “Onlar da başka bir itici güç olacak. Teknopark İstanbul ayrıca Ankara’da olmayan gemicilik ve denizcilik sektörlerine de ciddi katkı sağlayacaktır. Bu gelişmelerin önümüzdeki dönemde katlanarak artacağına inanıyorum. Zaman içerisinde, başarılı proje sayılarının daha da artacağını ve teknolojik çalışmaların niteliğinin de derinleşeceğini düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

Savunma ve Havacılık alanında ülkemizin potansiyeli nedir?
Yerli SİHA ve İHA’lar ve Bayraktar TB2 ve ANKA’lar ile hava sahasında üstünlük sağlandığını ifade eden Demir yürütülen diğer projeleri şu şekilde sıraladı;
- Yerli mühimmatlarımızla yapıyoruz.
- Terörle mücadelede en önemli unsurlardan biri de Atak helikopteri oldu.
- Orta ve yüksek irtifa füzeleri ile uçakları aşarak gelen tehditleri alçak irtifada tespit, teşhis ve tahrip ederek kara birliklerinin hava savunmasını sağlamak için Korkut Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemimiz geliştirildi ve seri üretime geçildi.
- Askeri üs, liman, tesis ve birliklerin hava tehditlerinden korunması amacıyla hava araçlarına, seyir füzelerine, havadan karaya atılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı alçak irtifa için Hisar-A ve orta irtifa için Hisar-O hava savunma sistemleri geliştirildi.
- ADA Sınıfı Korvetlerimizin devamı niteliğindeki İ-Sınıfı Fırkteynlerin ilki olan MİLGEM Projesinin beşinci gemisinin inşasına da başladık.

Son 10 yılda savunma alanında hangi gelişmeler yaşandı?
Yerlilik ve millilik hareketinin, Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde başlatıldığını ve büyük gelişim gösterdiğini anlatan Demir bu konuda yaşanana gelişmeleri şu şekilde anlattı;
- 2002 yılında bir milyar dolar olan savunma ve havacılık cirosu, bugün yılda 9 milyar dolara yaklaştı.
- 2002 yılında yalnızca 248 milyon dolar olan savunma ve havacılık ihracatı, 2019 yılı itibariyle 2 milyar 700 milyon doları geçti.
- 2002 yılında yalnızca 66 savunma projesi yürütülmekte iken, bugün proje sayısı 10 katın üzerinde artarak 700’e yaklaştı.
- Son 5 yılda 350’ye yakın yeni proje başlatıldı.
- 2002 yılında yaklaşık 5,5 milyar dolar bütçeli savunma projesi yürütülürken geldiğimiz noktada yaklaşık 11 katlık bir artış ile 60 milyar dolarlık proje hacmine ulaşıldı.
- İhale süreci devam eden projeler de göz önüne alındığında 75 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe ulaşacağımızı öngörüyoruz.
Savunma Sanayinde Yerlileşme Projelerinde Son Durum Nedir?
Savunma sanayi alanında yapılan yeni yatırımlarla dışa bağımlılık oranı azalırken önemli gelirler elde edildi. MİLGEM, Yerli İHA ve SİHA’larla birlikte savunma alanındaki yerlilik oranı yüzde 60’ın üstüne çıktı. Demir, savunma ve havacılık alanlarının millileştirmesi konusunda bugüne dek yapılanlar ülkemiz adına gurur verici projelerin son durumu hakkında şu bilgileri verdi;
- Atak helikopterimizin Faz-2 versiyonunu bu yıl içinde ilk kez teslim edeceğiz.
- Akıncı TİHA ve Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemimizi bu yıl sonunda hizmete alacağız.
- Gökbey genel maksat helikopterimizi 2021 yılında teslim edeceğiz.
- Milli Muharip Uçağımızı 2023’te hangardan çıkaracağız.
- Yüksek irtifa hava savunma füze sistemimiz Siper ise 2023’te hazır olacak.
- Tank, hafif zırhlı araç, helikopter, insansız hava aracı ve füze sistemlerinin motor ve güç aktarma sistemlerinin geliştirilip üretilmesi amacıyla başlattığımız projelerimizi inşallah önümüzdeki dönemde nihayetlendireceğiz.
- Geleceğin silah sistemleri olan lazer ve elektromanyetik silahlardaki çalışmalarımızda da önemli mesafe kat edeceğiz.
- İnsansız kara ve deniz araçları, milli denizaltı, yapay zekâ, robotik gibi çeşitli alanlarda başlattığımız çalışmalarımızın da hızlandığını göreceğiz.
İlk yorum yapan siz olun