COVID-19’dan en çok etkilenen sektörlerin başında turizm geliyor. Şirketler süreci atlatabilmek için dijital dünyaya yatırım yapmalı. Dijital alanın önemli enstrümanı online içerik üreterek süreç sonrasına hazırlanabilir.
Öğretim Görevlisi Serhat Dalgalıdere ve Dr. Sertaç Dalgalıdere, LLC Ajans Başkanı Mehmet Lüleci ile birlikte Türkiye’de Online Turizm başlıklı bir Bilişim Sohbeti gerçekleştirdi. Program kapsamında şu sorulara cevap arandı;
- Covid-19 sonrası turizmin geleceği ne olacak?
- Online turizm daha da güçlenerek devam mı edecek?
- Geleneksel turizm kaldığı yerden devam edecek mi?
- Online İçerik Meselesini Turizm açısından nasıl değerlendirilmeli?

Otel sektöründe online içerik konusuna eğilim arttı
@SEO ile turizm alanında dijital pazarlama kanallarına olan yönelişin daha da arttığını belirten LLC Ajans Başkanı Mehmet Lüleci, “Facebook ve Instagram gibi sosyal medya kanallarına olan yönelim arttı. Bölgelere göre sosyal medya kullanım kanalları değişiyor. Avrupa genellikle Facebook kullanırken, gençler Instagram kullanıyor. Bunun dışında TripAdvisor gibi seyahat portalları kullanılıyor.” Dedi.
Özellikle yurtdışı seyahatlerine çıkacak kişilerin TripAdvisor gibi uygulamalara başvurularının ciddi anlamda arttığının anlatan Lüleci, “Türkler olarak yeni yeni dijital platformlara adapte oluyoruz. 4-5 yıldır dijital dönüşümden bahsediliyor. Pandemi süreci dijitalin önemini bir kez daha gösterdi. Otellerde dijital pazarlama kanallarında özellikle Facebook, Instagram ve TripAdvisor gibi uygulamalarla çalışmaları gerekiyor.” Diye konuştu. Lüleci, pandemi süreci ile birlikte turizm sektörü başta olmak üzere otelcilik alanında çalışanların yapması gerekenleri şu şekilde sıraladı;
- Facebook, Instagram gibi uygulamalarda paylaşımlara önem gösterilmeli
- İçerik konusuna daha çok yönelmeliler
- Müşterilere pandemi sonrası hijyen ve güven konusunda maillerin hazırlanması gerekiyor
- Otellerin internet sitelerinde pandemi ve sonrası uygulamalarla ilgili bilgilendirme içeriklerine yer vermeli
Online içerik süreci en az kaç ay sürmeli?
Online içerikler (contentler) şirketler için değerli ve özel unsurlar olduğunu anlatan Dr. Sertaç Dalgalıdere, “Orta ölçekli şirketler bu meselenin ne kadar değerli olduğunu daha anlamadılar. Oysa içerikler sayesinde hem yeni müşteriler kazanabilirler hem de halihazırdaki müşterilerinin güvenini devam ettirebilirler. Content marketing içinde bu süreç değerlendirilmeli.” İfadelerini kullandı.

Turizm sektöründe tatil yapılacak otele genellikle farklı farklı lokasyonlardan yapılan aramalar sonucunda karar verildiğini anlatan Dalgalıdere, “O yüzden dijital dünyadaki varlığınız ne kadar güçlü ise o kadar çok iş yapabileceğiniz bir alan. Online içerikler çok daha önemli bir unsur haline geliyor. Peki şirket sahipleri bu duruma nasıl hazırlanacaklar. Covid meselesi devam ediyor ve sürecin ne kadar süreceğini hiçbirimiz kestiremiyoruz. Bunu kestirememek en büyük problem. Ancak bu süreç taşımacılıktan, gıda tedarikçilerine, tarımdan otel hizmeti veren şirketlere kadar herkesi ilgilendiriyor.” Açıklamasında bulundu.
Online İçerik konusunda 4 önemli öneri
Bu süreçte özellikle orta ölçekli şirklerin Covid dönemini online içerik alanına yatırım yaparak gerçekleştirebileceğini vurgulayan Dalgalıdere, “Bu süreçte kendilerinin dijital dünyadaki varlıklarını güçlendirebilirler. Online içerik meselesi bir iki günlük değil en az 6 aylık uzun soluklu bir çalışma gerektiriyor. Ne zaman biteceği bilinmeyen bu ara süreci online içerik üretimi yaparak geçirmeliler.” Dedi.
Dalgalıdere online içerik konusunda şu önerilerde bulundu;
- Şirketler stratejilerini özellikle internete yönelik yapmalı
- Dijital anlamda organik içerikler üretmeleri ile uzun vadede daha iyi dönüşüm alabilirler
- Organik metinler sayesinde insanların her yaptığı aramada kişilerin önüne tekrar tekrar çıkabilirsiniz
- Televizyon reklamlarına değil de dijital alana yatırım yapmak gerekiyor

SEO’da iyi sonuç almak için ne kadar süre gerekir?
Dijital pazarlama yapan birçok ajans ve bireysel çalışan kişi olduğunu anlatan LLC Ajans Başkanı Mehmet Lüleci, “Müşterilerimize yapılacak iyi bir SEO çalışması ile en erken 6 ayda sizi Google üst sıraya çıkabilir ve 1 yılda bunu kalıcı hale getirebilirsiniz diyoruz. Ayrıca bu sürecin kalıcı olması için SEO çalışmalarına devam edilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Ancak son dönemlerde herkes SEO yaptığını dile getiriyor. Ama SEO başlı başına bir iş. İnternet üzerinde milyonlarca sayfa var ve bu sayfaların içerisinde turizm sektöründe faaliyet gösteren bir oteli çok ısa sürede ön plana çıkarmak çok ama çok zor.” İfadelerini dile getirdi.
Lüleci, SEO konusunda çalışma yaptıracak firmalara şu önerilerde bulundu;
- Online içerik konusunda müşterilere tüm bilgiler verilmeli
- İçerik üretirken müşteriye özel içerik üretmek gerekiyor.
- Her firmaya özgün içerikler yazılmalı.
- SEO profesyonel bir içerik yazma ihtiyacı gerektiriyor
- SEO yaptırdığınızda reklam gibi değildir sistemde kalıcı hale gelirsiniz
- Sürecin ve stratejinin tam olarak müşteriye anlatılması gerekiyor
- SEO uygulamasının zamana ve süreç isteği müşteriye açıkça söylenmeli
- Rakibin eksik yanlarını fark ettiğiniz sürece üst sıraya çıkabilirsiniz
- Müşteriyi doğru bilgilendirmek gerekiyor
- Bu alanda çalışan firmalarda en önemli olgu referanslar. Müşterilerin referanslara önem vermesi gerekiyor.
İlk yorum yapan siz olun