İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şirketlere Sosyal Medya kullanımı için 10 öneri

Günümüzde sosyal medya önemini arttırarak devam ediyor. Türkiye’de sosyal medya kullanıcısı 54 milyona ulaştı. Sosyal Medya Uzmanı Sedat Ateş, şirketlere sosyal medya kullanımı konusunda önerilerde bulundu.

Öğretim Görevlisi Serhat Dalgalıdere ve Dr. Sertaç Dalgalıdere, Sosyal Medya Uzmanı Sedat Ateş ile “Sosyal Medyada Online İçeriğin Önemi” başlıklı bir sohbet gerçekleştirdi. Program kapsamında Ateş, sosyal medya ve online içerik ilişkisini ele aldı. Program kapsamında şu sorulara cevap arandı;

  • Sosyal Medyayı kullanan firma ve markalar için içerik önemli mi?
  • Sosyal Platformlarda online içeriğin önemi nedir?
  • Markalar Sosyal Medya alanını nasıl kullanmalı?
  • Markalar sosyal Medya kullanımında nelere dikkat etmeli?
  • Sosyal Platformlar için hazırlanan içerikleri kim yazmalı?
Bilişim Sohbetlerinde Serhat Dalgalıdere ve Sertaç Dalgalıdere’nin bu haftaki konuğu bu haftaki konuğu Sosyal Medya Uzmanı Sedat Ateş oldu.

E-Ticaretin Geleceği Nasıl Olacak?

Pandemi sürecinin e-ticaret konusunda hiç olmadığı kadar itici bir güç olduğunu anlatan Sedat Ateş, “Bugüne kadar dünyada e-ticaret konusunda yer alan yazılım firmaları, araçlar ve meslek çalışanları orantısız bir iş yükü ile karşı karşıya.” Dedi.

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre pandemi sürecinde 3 milyon adet kartın ilk kez internetten kartlı ödemelerde kullanıldığını söyleyen Ateş, “Yeni normalin karşılığı olan çok büyük bir hızlanma var. 65 yaş arası e-ticaretle tanıştı. Torunu yardım ediyor olabilir ama bu alandaki konfor ortamı, evine gelmesi, teslimat için herhangi bir şekilde risk yaşamaması gibi koşullar insanları e-ticarete yöneltti.” Diye konuştu.

Normalleşme sürecinde e-ticarette biraz gerileme olacağını ifade eden Ateş, “İnsanlar doğaya, çarşıya, pazara hasret kaldı. Fakat doyum noktası oluştuktan sonra e-ticaretle yeni tanışan kitle burada alışverişe devam edecek. Artık e-ticaret bir alışkanlık haline gelecek. Çok hızlı bir şekilde getir gibi iş modelleri işliyordu. Ancak bu süreçle birlikte A-101 ve Şok gibi marketlerde ekmekten, domatese kadar küçük siparişleri bile internetten evlere getirmeye başladı. Normalleşme sürecinde de e-ticaret işlemlerinin artışı devam edecek.” şeklinde konuştu.  

Sosyal Medya için içeriğin önemi

Hızlı tüketim sektöründe her şeyin borsa gibi tüketilip geçtiğini belirten Ateş, günün sonunda kullanıcının şu soruları sorduğunu söyledi;

  • Bana faydası Ne?
  • Benim Hangi Problemi mi çözüyor?
  • Bu ürün gerçekten benim ihtiyacım mı?

Şirketler için içerik konusunun çok önemli olduğunu vurgulayan Ateş, “Marc Randolph tarafından kaleme alınan Netflix: Bu İş Asla Tutmaz isimli kitabı önermek istiyorum. Netflix’in evden doğuşu, harabe bir evi ofise çevirmesi, parasızlıktan yatırım yapamaması. Ancak daha sonra içerik üreterek büyümesi anlatılıyor. Amazon ve Netflix’in çıkış noktası içerik. Markanın insanda hissettirdiği konu önemli olan. Bugün içerik hiç olmadığı kadar önemli hale geldi.” İfadelerini kullandı.

Netflix’in kişilerin izlediği senaryolara göre bir algoritma ile çalıştığını vurgulayan Ateş, algoritmanın bireylere benzer film, dizi ve belgeselleri sunduğunu yani kişiselleştirdiğini dile getirdi.

Ürün kullanıcı için ihtiyaçsa ve hedef kitleye doğru bir şekilde ulaşıldıysa organik nokta ile yakalanacak bir kitlenin var olduğunu ifade eden Sosyal Medya Uzmanı Sedat Ateş, bu işlemler sayesinde mevcut müşterilerin tutundurulabildiğini kaydetti.

Sosyal Medya nasıl kullanılmalı?

Online Platformlara yeni oyuncuların girdiğini ifade eden Ateş, “Popcast henüz hat ettiği değerde değil ancak yatırım yapılabilir bir alan. Türkiye’deki televizyon izlenme süresini Youtube 4 dakika ile geçti. İşletmeler bu kaynakları mutlaka kendi sektöründeki verilere kontrol etsinler.  Şirketler araştırmalarını yapmadan hareket ederse başarılı bir içerik yönetimi sağlayamaz.” Şeklinde konuştu. Ateş, bu alanda şirketlere yön verecek 6 önemli kaynak önerisinde bulundu;

  • Google Trends: Ücretsiz kullanabileceğiniz, verileri ve öngörüleri takip edebilirsiniz. Bir veri kümesi. Anahtar kelimeler arayarak, dönemsel arama trendleri hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz gibi gündemi de yakından takip edebilirsiniz.
  • Reddit: Globalde büyük bir yapı. Topiclere üye olarak içerik pazarlama ve sosyal medya pazarlama alanında dünya genelindeki meslektaşların neler yaşadığı, tecrübeleri soru-cevap halinde herkes görebilir.
  • Quora: Reddit gibi aynı şekilde bu alandaki tüm gelişmeleri takip edebilirsiniz.
  • SmartBrief: Bütün dünyada sektörler ve mesleklerle ilgili veriler ve içerikler paylaşılıyor.
  • We Are Social: Global olmak üzere Türkiye ya da merak ettiğiniz ülkelerin sosyal medyadaki bütün aktif hareketleri takip edebilirsiniz.
  • BoomSocial: Ülke olarak Türkiye’yi seçtiğinizde kendi sektörünüzü bularak rakiplerinizi inceleyebilirsiniz. Sektörünüzdeki diğer ülkelerdeki girişim ve şirketlerin paylaşımlarını görün.
  • Webstagram: Etiket konusunda ve ülkelerin Instagram kullanımı alışkanlıkları konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sosyal Medya da Şirketler Nelere Dikkat Etmeli?

Sosyal Medya alanında şirketlerin çalışmalarına önem vermesi gerektiğini belirten Sosyal Medya Uzmanı Sedat Ateş, bu konuda şirketlere 10 öneride bulundu;

  • Çalıntı içerikler, kopyala-yapıştır şeklinde yapılan paylaşımlardan uzak durun.
  • Kitlenin ne isteğini anlamaya çalışın.
  • Kitlenin ne istediğini ve ihtiyacını doğru noktada birleştirmeye çalışın.
  • İşletmeler, girişimciler, yatırımcılar ve kişisel kullanıcılar 20-30 etiket kullanılmamalı
  • Jenerik etiketlerden uzak durun
  • Arama hacmi, kullanımı düşük etiketler kullanın
  • Sosyal Medya Danışmanlığı veren ajanslar mutlaka dilbilgisine hakim bir metin yazarı bulundurmalı
  • Dijital Okur-Yazarlığa önem verilmeli
  • İyi bir paylaşım takvimi oluşturmak gerekiyor
  • İtibar yönetimi, marka değerinin yönetimine önem verilmeli
Dijital dünyada başarılı olmak isteyen şirketler sosyal medya konusuna önem vermeli. Markalar araştırmalarını yapmadan hareket ederse başarılı bir içerik yönetimi sağlayamaz.
Klasik anlamda reklam metin yazarlığı bitti

Paylaşımların Sosyal Medya Uzmanları tarafından hazırlandığını vurgulayan Dalgalıdere, bu paylaşımların online içerik yazarı tarafından yazılmasının daha kaliteli sonuçlar vereceğine inandığını dile getirdi. Şirketlerin için yapılan paylaşımların bazı noktalarda eksiklikler içerdiğini vurgulayan Dalgalıdere, “Paylaşımlarda yazı, noktalama ve anlam hataları olabiliyor. Anlam hataları ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Sosyal Medya uzmanlığı özel bir alan ancak bu konuda hizmet veren ajanların içinde bir online içerik uzmanlığı yapan biri ile oluşturabilir.” İfadelerini kullandı.

İstanbul İşletme Enstitüsü desteğiyle Online İçerik Uzmanlığı Platformu kurmayı hedeflediklerini kaydeden Dalgalıdere, “Klasik anlamda reklam metin yazarlığı bitti. Online İçerik Yazarlığı Uzmanlar ve Yeni Başlayanlar İçin Yeni Nesil İş Modeli isimli kitapta bu konuyu anlattık. Tablo halinde bu konuyu dile getirdik. Üniversitelerde ve akademilerde klasik anlamda reklam metin yazarlığını anlatmak yerine Online İçerik Yazarlığı konusunun anlatılması gerekiyor. Sosyal Medyada hazırlanan postların klasik mantıkla düşünen reklam metin yazarlarının değil de online içerik uzmanlarının hazırlaması gerekiyor. Orada bambaşka bir dil ve üslup var. Buna hakim olunması gerekiyor. Buradaki dönüşümü reklam metin yazarlarının Türkiye’de henüz yakalayabildiğini düşünmüyorum.” Açıklamasında bulundu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: