İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sürücüsüz otomobil İstanbul trafiğinde test edildi

TOSB inovasyon merkezi ve İTÜ OTAM iş birliği çerçevesinde Türkiye bağlantılı ADASTEC firması sürücüsüz otomobili İstanbul trafiğinde deneme sürüşüne çıkarttı.

Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) ve İstanbul Teknik Üniversitesi Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (İTÜ OTAM) önemli bir projeyi hayata geçiriyor. TOSB inovasyon merkezi ve İTÜ OTAM iş birliğinde hayata geçirilen Türkiye Bağlantılı ve Otonom Araç Kümelenmesi’nin üyelerinden ADASTEC firması ile sürücüsüz otomobil çalışmasında sona gelindi. TOSB, İTÜ OTAM ve ADASTEC firmasının üzerinden çalıştığı sürücüsüz otomobil İstanbul Trafiğinde deneme sürüşüne başladı.

Sürücüsüz otomobil İstanbul’da trafiğinde test sürüşüne çıktı.

Sürücüsüz otomobil hayatımıza girmeye başlıyor mu?

Tüm dünyada fosil yakıtlı otomotiv piyasası elektrikli ve sürücüsüz araçlar ile yer değişiyor. Türkiye’de bu akımın dışında değil. TOSB (Otomotiv Yan Sanayi Bölgesi) İnovasyon Merkezi ve İTÜ OTAM (Otomotiv Teknolojileri Araştırma Merkezi) koordinasyonu ile ADASTEC şirketi sürücüsüz otomobil test alanındaki ilk üç kademeli çalışmalarını başarıyla geçti.

Böylece sürücüsüz otomobilin dördüncü aşaması olan İstanbul’un canlı trafiğinde canlı denemeleri başladı. Biri Unkapanı öteki Galata olmak üzere iki ayrı bölgede başlayan çalışmalarda araçtaki lazer teknolojisi ile haritalama çalışmaları da yapılıyor. Bu çalışmalarda yayalar, kaldırımlar, trafik şeritleri, ağaçlar ve her türlü yapı kayıt altına alınabiliyor. Bu toplanan veri tabanı ile otonom araçların ileride çalışacağı bütün yolların yazılıma dahil edilmesi de mümkün olabilecek.

Otomotiv üreticileri bütün dünyada sürücüsüz otomobilleri geliştirme çalışmalarını sürdürüyor.

Sürücüsüz otomobil ne zaman yollarda olacak?

Silikon vadisindeki şirketlere danışmanlık veren Dr. Lothar Determann, güncellenebilir ve kişiselleştirilebilir sürücüsüz araçların en geç 2030 senesinde kullanılıyor olacağını belirtti. İstanbul Bilgi Üniversitesindeki etkinlikte konuşan Determann, araçların da bilgisayarlar gibi program yüklenebilen ve kişiselleştirilebilen açık kaynaklı olmaya başladıklarını dile getirdi.

Otomotiv sektöründeki araçların yüzlerce bilgisayar programı içerdiğini söyleyen Determann, “Araçlar artık tekerlekli bilgisayar olarak adlandırılabilir. Birçok program uyum içinde çalışıyor ve sürücü tarafından müdahale edilemiyor. Telefon bağlantısı kurup müzik dinlemek haricinde kişiselleştirilemiyor. Ancak açık kaynaklar sayesinde kişiselleştirilebilir, güncellenebilir sürücüsüz otomobiller, en geç 2030 yılında yollara çıkacak” ifadelerini kullandı.

Dr. Lothar Determann

Sürücüsüz otomobil pazarı 3 trilyon dolara çıkabilir

Yurt dışındaki fuarlarda sürücüsüz araçları gördüklerini belirten İTÜ OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan, “Bunların trafikteki testleri ile alakalı haberleri de basından okuyoruz. Ülkemizde otomotiv sektörü ile alakalı olan insanlar bizlere; ‘Türkiye’de bu çalışmalar ne zaman olacak?’ diye sorular yöneltiyorlardı. 2019 Temmuz ayında ‘Otonom Araç Test Parkurunu’ kurduğumuz günden bu yana sekiz firma ülkemizde sürücüsüz otomobil test çalışmaları yapabiliyor. Bizler de İTÜ OTAM ve TOSB İnovasyon Merkezi olarak bu şirketlere gerekli altyapıyı sağlayarak destek veriyoruz.” diye konuştu.

Otonom araçların dünyada yaklaşık 3 trilyon dolarlık bir pazar değerine ulaşmasının ütopik olmadığını vurgulayan Özcan, “Ülkemizin de bu pazarda aktif olmak, otomotivdeki mevcut payımızı artırmak için sürücüsüz araçlar konusunda çalışmalarımızı artırmalı ve hızlandırmalıyız.” dedi.

Sürücüsüz araçlar artık bir rüya değil.
Sürücüsüz araç test çalışmaları ne şekilde sürdürülüyor?

İTÜ OTAM ve TOSB İnovasyon Merkezi öncülüğündeki oluşturulan Türkiye Bağlantılı ve Otonom Araç Kümelenmesi 62 firma bulunuyor. Bu kapsamında Temmuz 2019’da Bağlantılı ve Otonom Araç Test alanı hayata geçirildi.

TOSB inovasyon merkezi ve İTÜ OTAM, Sürücüsüz ve elektrikli araçların test çalışmalarını yapabilmeleri için Sürücüsüz Araç Test Parkuru kurdu. Bu parkur 200 metre çift yönlü düz yol ve 500 metre tek yönlü düz yol olarak iki önemli parkurun yanı sıra toplam uzunluğu 3,8 kilometre çevre yol içeren özel bir piste sahip.

Sürücüsüz araç bu 3 parkurun aşamalarını başarıyla tamamladı. Bu aşamadan sonra belirlenen dördüncü aşama olan ‘Living Lab’ sözcükleriyle tanımlanan canlı trafik çalışmasına geçiyor. Bu kapsamda sekiz şirket otonom araç teknolojileri üzerine çalışmalarına başladı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: