Filipinler’de 12 Ocak tarihinde yaklaşık 40 yıldır uyuyan Taal Yanardağı patladı. Volkanik patlama sonucu ülke toz bulutuna dönerken, alarm seviyesi ise 4’e çıkarıldı. Yetkililer, yanardağın bulunduğu Volkan Adası’nı kapatmayı planlıyor.

Filipinler’de turistlerin oldukça ilgisini çeken ve güzelliğiyle kendine hayran bırakan Taal Yanardağı 12 Ocak’ta faaliyete geçti. 1965 yılında aynı yanardağın patlaması sebebiyle 200’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. İkinci kez büyük bir volkanik Patlama yaşayan ülke yine aynı tehlikeyle karşı karşıya.
Filipinler son bir haftadır volkanik patlamalarla mücadele ediyor. Volkanik Patlama sonucu 8 bin kişi bölgeden uzaklaştırılarak başka alanlara sevk edildi.
Yoğun nüfuslu sayılabilecek bir yerleşim bölgesinde yer alan Taal Yanardağı için yetkililer her an daha şiddetli bir patlamanın olabileceği uyarısında bulundu. Yanardağın bulunduğu Volkan Adası’nda ikamet eden ailelerin kalıcı olarak başka bir yere yerleştirilmesi için çalışmalara başlandı. Yetkililer, volkanik patlamanın yaşandığı adanın yerleşime kapatılacağını belirtirken, adada turizm faaliyetlerinin devam edeceği bilgisini verdi. .
Volkanik Patlama Sonrası Filipinler’de Son Bir Haftada Neler Oldu?
Filipinler’in başkenti Manila’nın güney kısmında yer alan Taal Yanardağı, 311 metre yüksekliğe sahip ve bu özelliğiyle de dünyanın en küçük aktif volkanı ünvanına sahip. Taal, en küçük aktif yanardağ olmasının yanı sıra en tehlikeli volkanlardan biri olarak da gösteriliyor.
Taal Yanardağı’nın patlamasıyla ülkede büyük bir panik baş gösterdi. 12 Ocak itibariyle patlayan yanardağ sebebiyle, yaklaşık 8 bin kişi bölgeden tahliye edildi.
Yanardağın kül ve duman püskürtmesiyle görüş alanının daraldığı aktarıldı. Volkanik patama sonucu okullar da tatil edildi. Yoğun kül ve dumandan etkilenen başkent Manila’da da çeşitli kamu kurumları çalışmalarına ara verdi. Manila Uluslararası Havalimanı’nda ise 240 sefer iptal edildi.
Uzmanlar yoğun kül ve dumanın insanlara zarar vermemesi için maske takılması uyarısında bulunurken, ülkede maske fiyatlarının da bir anda artması yerli halkın tepkisini çekti. Yanardağın patlamasıyla ortaya çıkan kül ve dumanın insan sağlığına birçok olumsuz etkisi olduğu uzmanlar tarafından dile getirildi.

Volkanik küllerin insan sağlığına bir takım olumsuz etkileri şunlardır;
- Göz iltihabı
- Görme Bozuklukları
- Bronşit,astım gibi hastalıklar
- KOAH hastalığına yatkınlık
- Çeşitli solunum yolu hastalıkları
- Alerjik hastalıklara yatkınlık
- Deride kızarıklık ve tahrişe sebep olma
Volkanik Patlama Sonucu Alarm Seviyesi Neden 4’e Çıkarıldı?
Ülkede yaklaşık bir hafta patlamaya başlayan Taal Yanardağı’nın etkisi azalırken, yetkililer yanardağın etkisindeki azalmanın büyük bir patlamanın habercisi olabileceğine işaret etti. Ülkede alarm seviyesinin 4’te sabit tutulmasına karar verildi. Yetkililerin 4.seviyede açıklandığı alarm, ülkede her an tekrar büyük bir patlamanın olabileceği anlamına geliyor.
Filipin Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü (Phivolcs) pazartesi günü yaptığı açıklamada olası bir patlamanın muhtemel olduğunu belirtti. Phivolcs, son günlerde 500 ile 1000 metre yükselen küllere rağmen, ‘seyrek ve zayıf’ patlamaların meydana geldiğini açıkladı.
Volkanik patlamalar ile paralellik arz eden depremler de ülkede hissedildi. Yüzlerce depremin hissedildiği ülkede depremlerin hareket eden magma tarafından üretildiği açıklandı.
Taal Yanardağı ‘karmaşık bir yanardağ’ olarak tabir edilir. Bu da zamanla değişen birkaç patlama noktasına sahip olduğunu anlamına gelir. Taal’ın 1974 yılında aylarca süren patlama sürecinin olduğu bilinir. Filipinler ‘Ateş Çemberi’ olarak bilinen bölgede konumlandığından, depremler ve volkanik olaylar bu ülkede oldukça yaygındır.
İlk yorum yapan siz olun