Tarım teknolojileri yatırımları ile tohum, gübre ve su tüketimi azalırken, üretimde verim katlanıyor. Tarım makineleri ihracatı 2019’da tüm zamanların rekorunu kırarak 868 milyon dolar seviyesine ulaştı.
Tarım teknolojilerinde ve tarımsal mekanizasyonda gelinen noktayı Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Genel Sekreteri M. Selami İleri anlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi dergisi Türk Tarım Orman’a konuşan İleri, tarım teknolojileri konusunda 2020 yılı beklentileri ve projelerini de anlattı.

TARMAKBİR 1978 yılında kuruldu. Dernek, ülke genelinde traktör ve diğer tarım makineleri konusunda çalışmalar yürüten imalatçı, ihracatçı ve ithalatçıların üye olduğu bir kuruluş. TARMAKBİR’in halen 215 üyesi bulunuyor. KOBİ’ler, makine sektöründe çalışan birçok firma, Büyük ölçekli tarım firmaları ve ülkemizde de faaliyet gösteren küresel firmalar dernek üyesi olarak çalışmalar yürütüyor.
TARMAKBİR Tarım Teknolojileri Çalışmaları Yürütüyor
Sektörel bir sivil toplum kuruluşu olan TARMAKBİR, ülke genelinde üyelerine mesleki, sosyal, kültürel, ekonomik yönlerden üyelerine rehberlik etmek ve desteklemek amacıyla kuruldu. Dernek ayrıca sektör haklarını savunmak ve üyeleri ile iş birliği yaptığı kuruluşlar arasındaki dayanışmayı sağlamayı hedefliyor. Tarım teknolojileri konusunda birçok çalışma yürüten dernek, üyelerine her türlü konuda destek veriyor.

TARMAKBİR tarafından yürütülen çalışmalar;
- Tarımsal mekanizasyon sektörü için ortak bir platform sunmak
- Tarımsal mekanizasyon pazarının genişlemesi için politika araçları üretmek
- Lobi faaliyetleri için zemin oluşturmak
- Ulusal ve uluslararası sektörel platformlara ve organizasyonlara katılmak
- Sektör paydaşlarını bir araya getirecek etkinlikler düzenlemek
- Dernek üyesi firmalar ve sektörde yer alan diğer paydaşlar için gerekli eğitim ve bilgilendirme toplantıları yapmak.
- Sektörel fuarlar düzenlemek
- Sektörü ilgilendiren mevzuatlar, standartlar vb. teknik ve teknik konularda çalışmalar yürütme.
- Tarım sektörü ve ülkemizin yararı gözetilerek Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşmeleri sağlama.
- Üyelerin belge, ruhsat, test raporları, ticari sözleşmeler, ihaleler, teklifler vb. işleri için danışmanlık, başvuru ve takip işlemlerini yapmak.
Tarım Teknolojileri Tarımsal Üretimde Kalite ve Verimin Artmasını Sağlar
Tarım teknolojileri ve tarımsal mekanizasyonun amacının insan iş gücünün verimini arttırarak bu alanda yapılacak işin maliyetini düşürme olduğunu kaydeden belirten Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Genel Sekreteri M. Selami İleri, “Tarım teknolojileri konusunda ciddi yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımlar ile birim iş için verilen zaman ciddi oranda azalır. Ayrıca bu yatırımlar endirekt olarak birim alandan elde edilen verimin arttırılması ile gerçekleşiyor. Tarım sektöründe makinelerin kullanılması ile insan gücünden çok daha kuvvetli olan motor gücünden yararlanıyoruz.” Dedi.
Hasat ve ekim makinelerinin yanı sıra traktörlerin tarım sektöründe kullanılmaya başlanmasıyla, tarımsal üretimde kalite ve verimin ciddi oranda yükseldiğini vurgulayan İleri, “Tarımsal mekanizasyon gübre, ekim ve ilaç normu ile verilecek su miktarını ayarlama imkânı sunuyor. Ayrıca tohum, gübre, kimyasal madde ve su tüketimi azalıyor. Verim katlanarak artabiliyor. Biyolojik yeniliklerin uygulanması sayesinde tarımda üretim verimliliği ciddi oranda artıyor.” Diye konuştu.

Tarım makine ve alet üretimi konusunda hangi noktayız?
Ülkemizde ilk pulluk 1861’de Bursa’da üretildi. İlk traktör ise 1955’te Ankara’da yapıldı. Ülkemizde tarım sektörün ihtiyaç duyduğu tarım teknolojileri ve tarımsal mekanizasyon araçlarının tamamına yakını imal ediliyor. Bununla birlikte bu konuda tabii ki istisnalar da bulunuyor. Tarım alanı olarak ciddi büyüklüklere sahip bölgeler ve önemli işletmelere uygun kapasitede traktörle çekilir veya kendi yürür makineler ya da çok yüksek seviyede mühendislik içeren, özellikle akıllı tarım ekipmanları gibi. Bu tarz teknoloji ve mekanizasyon araçları, çok düşük bir seviyede imal edilir. Bu ihtiyaçlar genel olarak ithalat yoluyla sağlanıyor.
Sektörde ulaşılan konuma ihracat penceresinden bakıldığında, daha reel sonuçlarla karşılaşılıyor. Buna göre 2000’lerin başında 20-30 milyon dolar seviyesinde ekipman, 30-40 milyon dolar seviyesinde traktör ihracatı yapan ve dış ticaret açığı veren Türkiye, bugün 1 milyar dolar seviyesine ulaşan ihracatı ile dış ticaret dengesini kurmaya hatta fazlasını vermeye başladı.

Rakamlarla Tarım Teknolojisi
- Tarım makineleri ihracatı 2018 yılında yaklaşık 120 ülkeye 830 milyon dolar seviyesi.
- İhracatın 423 milyon doları traktör, 406 milyon doları ekipman.
- Yaklaşık 1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen traktör aksam ve parçaları ile birlikte toplam ihracat 1,8 milyar dolar civarında.
- Güncel durum itibariyle 2019 yılı ihracat ise 2018 yılı seviyesine göre yüzde 15 arttı.
- 2019 yılında ihracat 868 milyon dolar seviyesine ulaşarak, tüm zamanların rekoru kırıldı.
- 2018’de ABD yüzde 42 ile en fazla traktör ihracat yapılan ülke oldu. Diğer ihracat yapılan ülkeler şunlar: İtalya yüzde 24, Ukrayna, Avustralya ve Sudan’a yapıldı.
- 2018 yılında en fazla ekipman ihracatı ise Azerbaycan yüzde 10, Irak yüzde 95, Özbekistan, İran ve Fransa’ya yapıldı.
- İhraç edilen her üç traktörden ikisi ABD ve İtalya’ya gitti.
- Tarım makineleri ithalatı 2018 yılında yaklaşık 460 milyon dolar seviyesinde gerçekleştirildi.
- 2018 yılında ithalatın 162 milyon doları traktör, 298 milyon doları ekipmandır.
- 2017 yılında en fazla traktör ithalatı İtalya yüzde 34, Fransa yüzde 16, Hindistan yüzde 15, Japonya ve Almanya’dan yüzde 10 yapıldı.
- En fazla ekipman ithalatı ise Polonya yüzde 17, Almanya yüzde 16, İtalya yüzde 16, Çin ve Belçika’dan yapıldı.
- 2019 yılının ilk 10 ayı itibariyle sektörün ihracat fazlası verdiği görüldü. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 419 oldu.
İlk yorum yapan siz olun