Tiyatro artık dijital ortamda. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2019’da ve 2020’de tiyatroya olan ilgi arttı. Covid-19 salgını sonrasında gerçekleşen değişimler ise tiyatroyu dijital ortama taşıdı. Salgın sürecinde sahnelenemeyen oyunlar için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dijital Tiyatro Kütüphanesi‘ni kurdu.
TÜİK tarafından 16 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan verilere göre, tiyatroların seyirci sayısı %0,7 arttı. Sanatseverler, pandemi döneminde de tiyatrosuz kalmadı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen Covid-19 salgını nedeniyle 17 Mart 2020’de tiyatrolar perdelerini kapattı. Kapanan perdeler dijital tiyatro sahnesinde artık açık. Ayrıca, sezon boyunca iptal edilen oyunların görsel arşivleri Dijital Tiyatro Kütüphanesi’nde seyircilerini bekliyor.

Tiyatro Mobil Uygulamayla Artık Cepte
Oyunlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla dijital platformlarda izlenebiliyor. Ayrıca, Bakanlığa ait bu dijital platformlarla Sanat Cepte uygulaması sayesinde 5 yıl boyunca ulaşılabiliyor. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikler, bu uygulamada bulunabiliyor. Uygulama, katılımcılara Türkiye’nin birçok ilinde gerçekleşen kültür ve sanat etkinlikleri hakkında bilgi sağlıyor. Katılımcılar, etkinlik biletlerine online ortamda erişebiliyor. Uygulama Google Play Store’dan veya App Store’dan indirilebiliyor.
Benzersiz Bir Dijital Arşiv
Salgın nedeniyle izleyici ile buluşamayan oyunlar öncelik sahibi. Gönderilen oyunların tamamı arşivde yerini aldı. Sanat alanında şimdiye kadar yapılmamış bir arşiv, Kültür ve Turizm Bakanlığı sayesinde sanat severlerin hizmetinde. Bu eşsiz kütüphaneye sadece özel tiyatrolar başvurabiliyor. Ayrıca, güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Dijital Tiyatro Kütüphanesi’ne oyun göndermek isteyen özel tiyatroların belirlenen koşulları sağlamasını istiyor. Belirlenen başvuru koşullarına göre, her bir özel tiyatro yalnızca bir oyun ile kütüphaneye başvurabiliyor. Kütüphaneye gönderilen oyunlar için başvuranlardan herhangi bir ücret talep edilmiyor.
Oyunların Süresi;
- Geleneksel oyunlar için en az 10 dakika
- Çocuk oyunları için en az 20 dakika
- Yetişkin oyunları için en az 30 dakika

Tiyatro İstatistikleri 2019 Verileri
TÜİK verilerine göre 2019 yılı tiyatroda sergilenen oyun sayısı ise bir önceki yıla göre artış gösterdi. Özellikle bu sezonda seyirci ilgisi de ve salon sayısı da artış yaşadı. 2018 yılında 2017 yılına kıyasla, yerli oyun sayısına olan ilgi artmıştı. Ayrıca, 2019 yılında ise yabancı oyunlara olan ilgi artarken, yerli oyunlara olan ilgi azaldı. 2019 yılında en çok izlenen yabancı eserlerden uyarlanan oyunlar arasında “Joseph K.”, “Don Kişot’um Ben”, “Kral Lear” ve “Bir Baba Hamlet” yer alıyor. Yerli eserlerden ise “Zengin Mutfağı”, “Hakikat, Elbet Bir Gün”, “Tırnak İçinde Hizmetçiler” ve “Korkuyu Beklerken” en çok ilgi görenler arasında.


2018’den 2019’a Tiyatro
- Koltuk sayısı: %12,8 arttı
- Tiyatro salon sayısı: %4,1 arttı
- Tiyatro seyirci sayısı: %0,7 arttı
- Gösteri sayısı: %0,2 arttı
- Yerli/telif eser gösteri sayısı: %0,3 azaldı
- Yabancı/çeviri eser gösteri sayısı: %1,9 arttı
- Eser sayısı: %4,5 arttı
- Oynanan çocuk eseri sayısı: %3,0 arttı
- Oynanan yetişkin eseri sayısı: %6,0 arttı
Son olarak, 2020 yılı tüm dünya için unutulmaz bir yıl olarak tarihe geçerken, sanatı dijitale taşıyan bir yıl olarak da tarihe geçmeye aday. 2021 yılına pandemiyle beraber giren sanat severler için, bu eşsiz arşivler, teknoloji sayesinde her yerde onların hizmetinde.
İlk yorum yapan siz olun