Teknoloji ile birlikte artık tarımdaki geleneksel yöntemlerin dışına çıkılıyor. İzmir’de gerçekleştirilen ‘Smart Garden’ isimli proje ile topraksız tarım ve LED teknolojisi bir araya getirildi. Bitkiler, topraksız tarım metoduyla köpüklere yerleştiriliyor. Sistem sayesinde her yerde üretim imkanı mümkün. Normale tarıma göre 30 kata kadar verim artışı sağlayan sistem akıllı telefon ve tabletler üzerinden kontrol edilebiliyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aşkar, yüksek lisans öğrencisi Mert Kalaycı ile önemli bir proje geliştirdi. Aşkar ve Kalaycı projelerinin detayını Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Dergisi Türk Tarım Orman Dergisi’ne anlattı. Smart Garden isimli proje birçok ürünün topraksız bir ortamda ve LED ışıkları altında yetiştirebilme imkanı sunuyor.

Minimum alanda maksimum verimle çalışan Smart Garden projesinde LED teknolojisine sahip bir aeroponik alana yani bitkilerin köpük panellere yerleştiriliyor. Bitki kökleri panelin altındaki havada asılı kalarak yetiştirme tekniği kullanılan sistem hidroponik yani topraksız tarım ortamı üretim tesisi.
Smart Garden Sistem Akıllı telefonla Kontrol Edilebilir
Sistemin ihtiyacı olan enerjiyi kendisi ürettiğini belirten Aşkar, “Sistemdeki her modül birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilir. Ayrıca sistem her yerde üretim imkânı sunuyor. Özel modüler tasarımı ve dikey tarım yapılarak normale tarıma göre 30 kata kadar verim artışı sağlayabiliyoruz. Sistemimizi akıllı telefonlar ve tabletler üzerinden de kontrol edebilmek mümkün.” dedi.
Sistemin her modülünde farklı bitki yetiştirmeye olanak sağlandığına değinen Aşkar, “Sisteme güneş panelleri eklemeyi planlıyoruz. Bu sayede Smart Garden projemiz ihtiyacı olan elektriği bu panellerle sayesinde kendi kendine karşılayabilecek. Sistem de yer alan iklimlendirme kontrolü ve geliştirilen LED aydınlatma sistemi yaz-kış fark etmez her mevsim maksimum verimle üretim yapan bir tesise dönüşüyor.” Diye konuştu.

Smart Garden Sisteminin Avantajları Neler?
- Proje ile bitkisel üretimde yüzde 95 su tasarruf sağlanıyor.
- Yaz ve kış mevsimlerinde aynı miktarda üretim yapılabiliyor.
- Toprağa gerek olmaksızın her yerde üretim imkanı sunuluyor.
- Normal tarıma göre 30 kata kadar verim artışı sağlıyor.
- Normal üretime göre ürünlerde 2,5 kat daha hızlı büyüme görülüyor.
Projede ilk etapta roka, tere, marul, biber, domates ve çilek üzerine denemeler yapıldı. Toplanan verilerin ardından ikinci aşama da orkide ve safran gibi kültür bitkileri üzerinde çalışmaların yapılması hedefleniyor.
Çeşitli renklerde LED çipleriyle geliştirilen sistem ile bitkinin ihtiyacı olan ışık miktarını en verimli şekilde sağlanıyor. Farklı renkler sayesinde bitkinin büyümesinin hızlandırılması ve verimin arttırılmasını hedefleniyor. Çalışma da bitki için gerekli besini ziraat mühendisleri tespit ediyor.
Toprakta yetişen ürünlerdeki besin değeri konusunda Smart Garden ürünlerin herhangi bir farkı bulunmuyor. Ayrıca toprak kaynaklı hastalıklar ve toprakta ortaya çıkabilen nematodlar dene bitki zararlısı olmayacağı için ve kapalı ortama böcek girişi azalacağından bu yöntemde tarım ilacı kullanımı minimuma indiriliyor.

Smart Garden Projesi İçin Talep Var Mı?
Smart Garden projesinin mimarlarından Mert Kalaycı, çalışma için ilk talebin Azerbaycan’dan geldiğini söyledi. 2050 yılında global büyüklükte su ve gıda krizi yaşanması beklendiğini belirten Kalaycı, “Geliştirilen LED aydınlatma sistemi ile normale oranla 2,5 kat daha hızlı büyüme hesaplıyoruz. Ayrıca bu üretim şekli sayesinde yüzde 95 daha az su kullanımı ve birim alanda normal tarıma göre 30 kat daha çok ürün elde ediliyor.” Şeklinde konuştu.
Kalaycı, Smart Garden için ilk talebin Azerbaycan’dan geldiğini, İstanbul, Ankara ve İzmir’den de şirketlerle proje çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
İlk yorum yapan siz olun