Türk Havacılık tarihimiz 29 Ekim 1923’te cumhuriyet’in ilanıyla başladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal göklerdedir” sözüyle Türk Hava Kurumu temelleri atıldı. Öncelikle 1925’te Türk Tayyare Cemiyeti kuruldu.
Türk Havacılık tarihi çok büyük olaylara tanıklık yapıyor. Bunlar’ dan biri, cumhuriyet’in kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün havacılık’ ta yaptığı devrimler yer alıyor. Yaptığı en önemli girişimler;
- Havacılığı Türk sanayisiyle bütünleştirmek
- Gökyüzü aşığı gençleri yetiştirmek
- Milli ve yerli üretimi desteklemek.
Kuruluşundan 10 yıl sonra Türk Hava Kurumu adını alan bu kuruluş varlığını sürdürmek için bazı sorunlarla boğuşuyordu. Bunu gören milli mücadele dönemin’ in kahraman Türk halkı yaşadığı her türlü sıkıntıya rağmen Türk Hava Kurumunu ayakta tutmak için varını yoğunu harcadı. Bu sayede yaklaşık 340 uçak askeri projeler için Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yerini aldı.
Türk Hava Kurumu (THK) Yaptığı İlk Atılımlar
Türk havacılık tarihi ilk tecrübesini planörlerle yaşıyor. Bunun ilk örneği Türk Hava Kurumu bünyesinde yapılan uçuşlar ile gerçekleşti. İlk denemeler;
- 12 Haziran 1938 yılında ünlü pilot Emrullah Ali Yıldız’ın yaklaşık 14 saat 20 dakika süren rekor denemesiydi.
- Diğeri: Ziya Aydoğan’ la, THK İnönü Eğitim Merkezin’ den Kayseri’ye yaklaşık 466 km mesafeyi planör uçuşuyla gerçekleştirildi.
Genel Kurmay Başkanlığı havacılığa çok önem veriyordu. Bu sektörü daha ileriye taşımak, uçak ve planör üretimini desteklemek için Ankara Etimesgut’da uçak fabrikasının kuruluş çalışmalarında yer aldı. Türk Hava Kurumu (THK) bünyesinde imal edilen hava taşıtları;
- THK-1, 3, 4, 7, 9, 13 planörleri
- THK 2, 5, 10 çeşitleriyle birçok amaca hizmet eden uçaklar( eğitim, sağlık, nakliye vb.)
Türk Hava Kurumu, kendi uçaklarına yerli motor temini için kendi bünyesinde Gazi Orman Çiftliğin’ de büyük motor atölyesi kurdu. Ancak o dönemin siyasi ve iktisadi koşullarından dolayı bu kurum varlığını koruyamadı ve Makine Kimya Enstitüsüne devri gerçekleşti.

Türk havacılık tarihimize ismini altın harflerle yazdıran Vecihi Hürkuş, ilk uçuşunu Ankara’dan havalanan uçağıyla Türk Tayyare Cemiyeti adına gerçekleştirdi.
Vecihi Hürkuş’ un sivil havacılığa çok önemli katkıları oldu. Bunlar;
- 1930’ da Kadıköy’de bir imalathanede kendi sivil uçağı: VECİHİ XIV’ ü üretti.
- İlk uçuşunu Fikirtepe’ de halka açık gerçekleştirdi.
- 1932’de Vecihi Sivil Tayyare okulunu kurdu ve Bedriye Gökmen’le 12 pilot eğitti.
- İlk sivil uçağı VECİHİ XV’ i, eğitim ve spor amaçlı VECİHİ XV, 160 beygir gücünde VECİHİ SK-X uçağını imal etti.
THK Havacılığa Yeni Nesil Gençleri Kazandırıyor
Türk havacılık tarihine ismini başarıyla taçlandıran THK, göklere meraklı gençleri kazandırmak için çaba sarf ediyor. Özellikle havacılık sektörüne nitelikli personel kazandırmak için uçuş meraklısı gençleri pilot olarak eğitiyor. Bu alt yapıyı oluşturabilmek için Türkiye’nin havacılık ve uzay bilimlerinde tek yetkili kuruluş olan Türk Hava Kurumu Üniversitesini inşa etti.
Üniversitenin 3 şehirde 4 Kampüsü bulunuyor. Özellikle yaklaşık 75 adet yeni nesil modern uçaklarla eğitim alanında kaliteli hizmet üreterek gençlerin uzmanlaşmasına katkıda bulunuyor. Türkiye son yıllarda yaptığı yatırımlarda havacılık sektörünün yeni aktörü olmayı hedefliyor.
THK Zaferlerle Göğsümüzü Kabartıyor
Türk Hava Kurumu sportif havacılıkta’ da iddiasını ortaya koydu. Özellikle bu alanda çeşitli dönemlerde yapılan yarışmalarda inancıyla başarısına ortak oldu. Bu kanıtlayan sporcular;
- 19 Haziran 2004 tarihinde THK Öğretmeni Hakan Zengin, dünyanın en büyük Türk bayrağı (433,5 m2) Eğitim ile İnönü Merkezinde atlayış gerçekleştirdi, Guiness rekorlar kitabına ismini yazdırdı.
- THK paraşütçüleri yaklaşık 4000 metre’ de saatte 150 km’ lik hızla Asya’dan Avrupa’ya uçarak, hafızalardan silinemeyen başarıya ortak oldular.
Sportif havacılık alanında başarını tescilleyen THK, dünya standartlarına göre aktiviteler gerçekleştiriyor, kaliteli eğitim hizmetleri veriyor. Bunlar;
- Uçuş pilotları
- Hava hostesleri
- sportif uçuş faaliyetleri vb.
Eğitim amaçlı kullandığı uçak sayıları;
- C-172S uçakları(21 tane)
- PA-44 (2 adet)
- TECHNAM P2006T ( 2 tane)
- TECHNAM P2002JF( 2 Tane)
İlk yorum yapan siz olun