Türkiye, dünyada teknoloji üssü olabilmek ve dünya ekonomisi ile kıyasıya rekabet edebilmek amacıyla çalışmaları hızlandırdı. Bu kapsamda potansiyel bazda, yüksek katma değerli teknolojik yatırımlara ağırlık veriliyor.

Dünya ülkeleri gerek bilim gerek teknoloji alanında kayda değer ilerlemeler sağladı. Türkiye de zaman içerisinde bunun önemini kavrayarak savunma sanayiden, sağlığa, ulaşımdan, belediye hizmetlerine kadar pek çok alanda Ar-Ge çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar sayesinde ülkemiz teknoloji üssü olma konusunda büyük mesafeler kat etti.
Teknoloji üssü olma dünya devlerinin dikkatini çekiyor
Türkiye’nin teknoloji alanında cazibe merkezi olmaya başlaması dünya devlerinin iştahını kabartıyor. Türkiye bu alandaki girişimiyle ciddi anlamda bende varım diyerek tüm dünyanın dikkatini kendi üzerine çekmeyi başarması, yatırımcının bu ülkeye yoğunlaşmasını sağladı.
Pazar uzmanları yaptığı açıklamada, daha öncesinde ülkeye yatırımın önündeki en büyük engelin bürokrasi olduğunu altını çizdi. Bu engelin kaldırılması ile Türkiye teknolojik alanda sermaye fonlarıyla birlikte çok büyük sıçramalar yaptığını ifade etti.
Uzmanların bazıları ise “Türkiye nüfusuyla gerçekten dünya ülkelerine nazaran daha genç ve dinamik bir nüfusa sahip ülke ve gençlerin çoğu üniversite mevzunu. Türkiye bu dinamik potansiyelin farkına varmaya başlaması ve bundan faydalanması diğer bir etken.” değerlendirmesinde bulundu.
Ar-Ge Harcamaları 37 Milyara Çıktı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2009-2018 yılları arasında Ar-Ge harcamalarının Gayrı Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) içindeki oranını açıkladı. TÜİK’e göre, Gayrisafi Yurt içi Ar-Ge harcamasının Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki oranı 2009’da yüzde 0,81 iken, 2015’te yüzde 0,88’e çıktı. Bu rakam 2016 yılında yüzde 0,94 iken , 2018 yılında yüzde 1,03’e yükseldi.

Teknolojik üretim çalısması için yapılan ar-ge harcamaları 2020 önceki yıla göre 7 milyar 678 milyon TL artarak 37 milyar 534 milyon TL’ye yükseldi. Diğer bir örnek; gayri safi yurtiçi hasılası(GSYH) 2018 yılında oran 0.96 iken 2019 yılında 1.03 yükseldiği görülmektedir. Sonuç olarak bu veriler, Türkiye’nin teknoloji üretimine ne denli önem verdiğinin bir kanıtı.
İlk yorum yapan siz olun