Veri Gazeteciliği eğitimleri Türkiye’de ilk kez uygulamalı şekilde yapılıyor. İstanbul İşletme Enstitüsü eğitmeni Dr. Sertaç Dalgalıdere 1 Haziran’da başlayacak uygulamalı Veri Gazeteciliği Eğitimi ve teknolojidenbihaber.com’u anlattı.
Öğretim Görevlisi Serhat Dalgalıdere ve Dr. Sertaç Dalgalıdere, Veri Gazeteciliği (İnternet Haberciliği) Özelinde Dijital Dünyadaki Dönüşümü başlıklı bir sohbet gerçekleştirdi. Dr. Sertaç Dalgalıdere’nin İstanbul İşletme Enstitüsü çatısında verdiği Veri Gazeteciliği dersi ile ilgili tüm sorulara cevap verildi.
Ders kapsamında oluşturulan ‘Türkiye’nin İlk Uygulamalı Veri Gazeteciliği Projesi’ olan Teknolojiden Bi Haber ile ilgili önemli değerlendirmeler yapıldı. Ders ve proje kapsamında gelişen teknolojilere gazetecilik, basın – yayın mezunu öğrenciler kendilerini geleceğe hazırlıyor.
Veri Gazeteciliği Nedir?
Haberciliğin, basılı anlamda basılı gazeteciliğin istatistikler ve verilerle olan ilişkisinin istatistik bilimi var olduğundan beri olduğunu anlatan Dalgalıdere, “Ancak bunun teknolojik aygıtlarla, programlarla, yazılımlarla ve bir takım görselleştirilmiş veri araçları ile yapılması ve daha fazla otomatikleştirilmesi neticesinde yeni bir alana girilmiş oldu. Biz ona veri gazeteciliği, internet haberciliği diyoruz. Veri ile doğrudan ilişkili bir alan.” Diye konuştu.

Dalgalıdere, bu konudaki dönüşümün Türkiye’de yavaş yavaş gerçekleştiğini ve kendilerinin de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde 2020 yılı Ocak ayında Veri Gazeteciliği-İnternet Haberciliği dersini başlattıklarını vurguladı.
Gazeteciliğin ister istemez dönüşmesi gerektiğini ve bu dönüşümden sonra bu konuya gazetecilerin adaptasyonunun en temel mesele olduğunu anlatan Dalgalıdere, “Türkiye’de ve özellikle Orta Doğu ülkelerinde veri haberciliği meselesinin ne olduğu henüz anlaşılabilmiş değil. Türkiye’de veri haberciliği ile ilgili akademik anlamdaki çalışmalar var ve sürdürülüyor. Bu konuda Pınar Dağ Hoca ciddi çalışmalar gerçekleştiriyor. Veriyi dönüştürmek, veriyi analiz etmek çok önemli bir mesele ama onun içerisinden hayata dokunan haberleri çıkarmak ve bunu habere dönüştürmek başka mesele. Sadece burada eksik olan temel argüman uygulamalı biçimde bu işin yapılması.” Şeklinde konuştu.
Uygulamalı Veri Gazeteciliği Eğitimi : teknolojidenbihaber.com
İstanbul İşletme Enstitüsü’nde açılan Veri Gazeteciliği eğitimini bir platforma dönüştürdüklerini ve uygulamalı veri gazeteciliği platformu oluşturduklarını anlatan Dalgalıdere, “Teknolojidenbihaber.com uygulamalı veri gazeteciliği platformudur. Mevcutta bu dersi alan ve başarılı olan öğrencilerle birlikte bu sitede meseleleri teorikte bırakmadan pratiğe dönüştürüyoruz. Pratikte de doğru ve nitelikli bir şekilde veri haberciliği yapılmasını sağlıyoruz. Yayınladığımız tüm haberler nitelikli, özgün ve tamamen veri gazeteciliği odaklı bir şekilde yürüyor. İyi bir editör kadromuz ve burada yetişen gençler var. Proje ile birlikte teorinin yanında pratiğinde net bir şekilde öğrenilmesinin sağlıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Arama motorlarındaki SEO mantığının yani Arama Motoru Optimizasyonu’nun birçok şirket tarafından uygulanmaya çalışıldığını vurgulayan Dalgalıdere, “Ancak bunu Türkiye’de nitelikli bir biçimde yapılabildiğini söylemek güç. Karşımıza aramalarda çıkan ıvır-zıvır sonuçlar insanları çileden çıkarabiliyor. Örneğin Galatasaray-Fenerbahçe maçı saat kaçta diye bir arama yaptığınızda bu sorunuzun cevabını bir türlü bulamıyorsunuz. Aramak istediğiniz bilgi dışında ıvır-zıvır denilen mesele ile karşılaşıyorsunuz.” Diye konuştu.
Veri haberciliğinde iyi olmanın 6 yolu
Dalgalıdere, önümüzdeki 1 yılda şu özellikleri yerine getiren uygulamaların farkını ortaya koyacağını söyledi;
- Veri Gazeteciliğini düzgün biçimde yapan
- Veri Haberleri üretenler
- Kaliteli içerikler üreten
- Okuyucunun bilgilenebilmesi adına haber yapanlar
- Tıklama gazeteciliği yapmayanlar
- Nitelikli ve düzgün biçimde haberler hazırlayanlar
Arama motoru sisteminin her geçen gün daha akıllı bir yapıya dönüştüğünü ve yapay zekanın daha nitelikli bir şekilde kullanıldığını vurgulayan Dalgalıdere, “Arama motoru haberi düzgün bir şekilde oluşturan ve en iyi sonucu ve en nitelikli haberleri yapanları ön plana çıkaracak. Doğru ve nitelikli bir biçimde SEO mantığını tıklama gazeteciliği mantığından çıkaranlar başarılı olacak. Yerel internet siteleri projelerini oluştururken SEO mantığını doğru ve nitelikli yapmalılar. Bu sayede çok kısa sürede yaptıkları kaliteli ve düzgün haberler arama motorları tarafından daha ön plana çıkarılacak.” Dedi.
Rakamlarla Veri Gazeteciliği Eğitimi
Teknolojidenbihaber.com projesi 3 aylık bir süreçte veri haberciliği alanında Google’da yapılan aramalarda ilk 10’a girmeye başardığını anlatan Dalgalıdere, “Google gözünde kaliteli bir iş yapıldığını dedirtmişiz demektir. Senelerce uğraşılmasına rağmen veri haberciliği ile ilgili o sırada olan sitelerin geçmişi çok daha ötede. Sitenin yaşı ne kadar eski ise Google o kadar kaliteli addediyor. Ancak henüz emekle aşamasında olan bir projenin 3 ayda burada gelmesi sevindirici.” Diye konuştu.

- Veri Gazeteciliği Eğitimi 1. Dersi Ocak ayında başladı
- Veri Gazeteciliği Eğitimi toplam 21 gün sürüyor
- Dersin ilk 15 günü (saati) teorik bilgilerin verilmesiyle oluşuyor
- Ders sonucu yapılan sınavda 80 ve üstü alan başarılı oluyor
- Teorik eğitim sürecinde her hafta öğrenciler 1 haber üretiyor
- 80 ve üstü puan alan ve her hafta haber üretenler Hiper Gazeteci olarak projede yer alıyor
Veri haberi üretebilmek için teknolojik araçlara hakim olunması gerektiğini ifade eden Dalgalıdere şunları söyledi; “Verileri üreteceğiniz paneller var. Bunları görselleştirmeniz gerekiyor. Sistemin içine aktarmanız gerekiyor. Ders kapsamında tüm bunları öğretiyoruz. Panelin içi, haberin yayınlanması, maddelendirme, başlıklar tüm bunlar birebir dersin içinde gösteriliyor. Ardından platform içerisinde bu haberleri yayınlıyoruz. Haberde eksiklerini görüyorlar. 5-6 haber sonra iyi veri haberleri üretebilecek hale geliyorlar.”
Veri Gazeteciliği Eğitimi hangi konuları içerecek?
- Dijital Çağda Habercilik
- İnternet Çağıyla Haberciliğin Dönüşümü
- İnternet Haberciliğinin Temelleri
- Veri Gazeteciliği Nedir?
- Verilerle Haber Nasıl Oluşturulur?
- İnternet İçin Fotoğraflı Haberler (Fotoğraf Galerileri) Fotoğraf/Manşet Düzenleme
- İnternet İçin Video Haberler ve Kurgu Mantığı
- İnternet Haber Siteleri ve Genel Çalışma Prensipleri
- İnternet Haber Site Yönetim Paneli
- Google News Nedir? Google News Haberler Arasında Yer Almak
- Türkiye’de İnternet Haberciliği ve Yasal Düzenlemeler
- Dünyada İnternet Haberciliği
- Gelişen Teknolojiler ve Gelecekte İnternet Haberciliği / Yapay Zeka – Yarı Otomatik Haber (içerik) Üretim Sistemleri
İlk yorum yapan siz olun