Büyük veri ve Nesnelerin İnterneti (IoT), çevrimiçi dünyanın durduğu iki önemli alan. Veri analizinin önemli bir eylem haline gelmesiyle bu iki alanın işbirliği merak konusu oldu.
Teknolojinin daha da dahil olmasıyla birlikte veri artışındaki büyüme sorgulanmaya başlandı. Verinin büyüklüğü bir tarafa Nesnelerin İnterneti (IoT) tarafından akıllıca kullanılması istenen verinin hem üretimi hem de analizi gittikçe zorlaşan bir eylem haline geldi.
Nesnelerin İnterneti (IoT) Nedir?
Nesnelerin interneti dediğimiz dünya birbirine bağlanabilen ve birbirine anlık veri iletebilen araçları, cihazları, makineleri içermektedir.
İnsanlar evlerindeki veya iş yerindeki cihazlar ile veri üretimi etkileşimi içinde olacaklar. Buzdolabınızda biten domatesi, az kalan sütü, kırılan yumurtayı size bildiren cihazlarla verinin nasıl büyüdüğünü ve etkileşime girdiğini görebileceksiniz.
Böylelikle toplanan verilerin işlenmesi, saklanması ve analizi için büyük veri daha da fazla çalışacak IoT ile büyük verinin ilişkisi dikkatle üzerinde durulacak bir alan haline gelecek.
Giderek artan ve dev haline gelen IoT teknolojisi, yapay zeka ve makine öğrenimine olan ihtiyacı da göz ardı etmeden sürece bağlılıklarını gösteriyor. Bu entegrasyonlar ile verilerin, işlemlerini etkinleştirmek, onları anlamlandırmak için yardımcı oluyor.
Veri dağıtımının diğer alternatiflere kıyasla yapay zeka ve makine öğrenimi tarafından öngörülebilirliği ve güvenirliliği daha yüksek.
IoT ve Büyük Veri Birbirine Nasıl Bağlanır?
Veri üretiminde önemli hale gelen IoT, çipler, sensörler ve internet ile bağlanır. Söylediğimiz üç gereklilik olmadan nesnelerin interneti gibi bir alandan bahsedemeyiz. Elbette IoT olmasa da veri üretimi ve analizi devam edecek olan bir alan.
Bahsetmek istenilen temel konu nesnelerin interneti, veri üretimi ve analizinde oldukça büyük çaplı ve nitelikli işlemeler yaratabilir. Sonsuz verinin amaçsızca ortada dolaşması ve etkili bir şekilde işlenmemesi sınırsız bilgi kirliliğine neden olabilecekken kurumlar içinde aranan soruların cevaplarına karşılık gelebilir.

Sağlanan bilgilerden faydalanmak isteyen işletmeler üzerinde iyi bir bilgi sahibi olan son kullanıcı ile ilişki içerisinde olabilecek. Ürünlerine IoT teknolojisini uygulamak isteyen işletmeler, kar oranlarını artırabilir, verimliliklerini yükseltebilir, düşük maliyetli ürünler üretebilir.
Veri setinin gelişmesi gittikçe büyümesi büyük verinin daha da nitelikli bir şekilde incelenmesini gerektiriyor. Veri kümelerinin hacimleri ve hızları konusunda kullanım stratejileri oluşturmak elbette IoT şirketlerinin lehine bir davranış olacaktır.
Verilerin işlenmesi, iletilmesi ve güvenilir olması iletmeler için stratejik bir iş kararıdır. Çünkü veri nesnelerin internetinin en küçük yapı taşı ve omurgasıdır.
IoT ve Veri İşlemedeki Zorluklar Nelerdir?
IoT cihazlarına çok miktarda ve çeşitlilikte veri türü gelir. Cihazlarda elde edilen verilere örnek olarak; müşteri sayısı, alınan kilometreler, var olan kişi sayısı, araç, hız, hava kalitesi, sıcaklık değerleri gibi veri türleri gösterilebilir.
Birçok işletme ve kurumda elde edilen IoT verilerini işlemekte ve kümelendirmekte zorlanabiliyor. Özellikle gerçek zamanlı akışa dayanan işletmeler için bu oldukça zor ve zahmetli bir alan. Bulut teknolojileri tarafından sunulan gerçek zamanlı akış uygulamalarını kullanmakla beraber analiz ve istatistik üreten yöntemler izlenmelidir.

Analistler tarafından ortaya atılan ve teknolojinin de vazgeçilmezi bulut depolaması genel olarak veri işlemede ivme kazanan bir uygulama. Bulut teknolojisi geniş depolama, düşük maliyet ve erişebilirlik açısından bol miktarda veriyi yönetmek için bir seçenek haline geliyor.
IoT Verilerinin Güvenlik Endişesi
Artan IoT verisinin hacmi ilerde depolama konusunda yüksek maliyetlerinde oluşabileceği kaçınılmaz bir gerçek olabilir. IoT verilerini buluta taşıyan bir çok şirket için diğer bir önemli konu ise güvenlik endişeleri.
Şirketler, buluta taşınmadan önce verilerini şifrelemeyi unutuyor bu nedenle güvenlik sorunları yaşayan şirket sayısı artıyor. Altman Vilandire Company araştırmasına göre 2017’ de IoT kullanıcılarının yüzde 46’sı güvenlik açığı yaşadı.Iot için veri depolamada siber güvencenin eksikliği hala önemli konulardan biri olarak yer ediniyor.
İlk yorum yapan siz olun