İnternet ansiklopedisi Wikipedia 2,5 yıl aradan sonra Türkiye’de erişime açıldı. Anayasa Mahkemesi, Türkiye’yi terör örgütleriyle işbirliği içinde gösteren yazılar nedeniyle 29 Nisan 2017 yılında erişime kapatılan Wikipedia’nın kapatılmasını hak ihlali saymıştı.
Mahkemenin verdiğini gerekçeli karar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘na (BTK) ulaştı ve site dün saat 22.30 sıralarında erişime açıldı.
Wikipedia, içeriği dünyanın her tarafından gönüllü kişiler tarafından ortaklaşa hazırlanan açık kodlu, özgür, kâr amacı gütmeyen ücretsiz bir ansiklopedi olarak kendini tanımlıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet ansiklopedisini 29 Nisan 2017’de erişime kapattı. Sitenin kapatılması gerekçesi olarak, Türkiye’yi ‘çeşitli terör gruplarıyla iş birliği halinde göstermeye çalışan makaleler’ olarak gösterildi.
Wikipedia AYM’ye Bireysel Başvuruda Bulundu
Kararın ardından Wikipedia sitesinin bağlı bulunduğu ‘Wikimedia’ vakfı, ‘ifade özgürlüğünün engellendiği’ gerekçesiyle Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu. Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği yapılan itirazı 5 Mayıs 2017’de reddetti. Bu başvurunun reddedilmesi sonrası Wikimedia Vakfı erişim engelleme kararının kaldırılması için 9 Mayıs 2017 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını kullandı. Anayasa Mahkemesi (AYM) İnternet ansiklopedisi yetkililerinin bireysel başvuruları 26 Aralık 2019 tarihinde görüştü. AYM, engelin ‘ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna’ karar verdi. İhlal kararı 6’ya karşı 10 üyenin oyuyla alındı.
AYM, kararın gerekçesinde internet ansiklopedisinin kapatılmasının demokratik toplum düzeninin gereklerine uymadığını belirtildi. Kapatmayı haklı gösteren vahim nitelikte bir içerik olmadığı vurgulandı. Wikipedia’ya erişimin kapatılmasını hak ihlali sayan AYM, verdiği kararının gerekçesini Resmi Gazete’de yayınlandı. Kararın BTK’ya ulaşmasının ardından site dün saat 22:30 civarında erişime açıldı.
Wikipedia Türkiye’yi Özledik Kampanyası Başlatmıştı
Wikipedia, Nisan 2018’de Facebook sayfası üzerinden #WeMissTurkey (Türkiye’yi özledik) hasthag’iyle bir kampanya başlatmıştı. Bir hafta süren kampanya kapsamında, Türkiye’ye ilişkin paylaşımlar yapıldı. Profil fotoğrafını da değiştiren Wikipedia, Türk kültürüyle ilgili yöneltilen soruları da cevapladı. İnternet ansiklopedisi yaptığı açıklama da, “Bir sabah uyansanız ve Wikipedia’ya erişemeseniz ne hissederdiniz? Türkiye’de yaşayan 80 milyon insan bir anda Wikipedia’ya ulaşmaktan ve Wikipedia’ya destek vermekten alıkonuldu. İşte bu nedenle bir hafta boyunca Türkiye ile ilgili bilgiler paylaşacağız. #WeMissTurkey hasthagiyle bize Türk kültürüyle ilgili soruları sorun. Biz de bir hafta süresince bilgileri güncelleyelim.” cümleleri yer aldı.
İlk yorum yapan siz olun