İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yapay Zeka teknolojisi: Avantajı kadar riski de var

Teknolojinin gelişmesi ve insan ihtiyaçlarının giderek artmasıyla birlikte yapay zeka son dönemlerde sıkça karşılaştığımız bir kavram. Avantajlarıyla birlikte yapay zeka teknolojisi kaynaklı tehditler göz ardı edilmemeli.

Yapay zeka teknolojisi son dönemde sağlıktan, sanayiye, tarımdan, perakendeye kadar insan hayatının birçok alanına dokunmuş durumda. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak yapay zekanın kullanım alanının daha da yaygınlaşması bekleniyor.

Yapay zekanın kullanım alanının yaygınlaşmasıyla birçok alanda şu konularda ciddi avantajların elde edilmesi hedefleniyor;

  • Verimlilik
  • Personel maliyetleri
  • İş gücü kaybı
Zor ve büyük işler yapabilen yapay zeka ve robotlar, tehlikeli veya elverişsiz koşullarda da çalışabilirler.

Yapay Zeka Teknolojisi Nedir?

Bilgisayar veya bilgisayar kontrolünde olan bir robotun yapacağı faaliyetleri insanların davranışlarıyla aynı ya da benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti yapay zeka olarak tanımlanıyor. Son yılların gözde alanı olan yapay zeka çalışmaları, genellikle insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek, bunların benzeri yapay yönergelerin geliştirilmesini sağlıyor. Ancak teknolojinin hızla gelişiyor olması ve yapay zeka ile ilgili süreçlerin yaygınlık kazanması, yazılım sektöründe ve siber güvenlik gibi konularda riskleri de beraberinde getiriyor.

Tamamen algoritmik bir sistemle oluşturulan yapay zeka, dışarıdan gerçekleştirilecek bir saldırı ile dönüşü olmayan hatalar silsilesinin de meydana gelmesine neden olabiliyor. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde yapay zekada dikkat edilecek birçok detay öne çıkıyor.

Rakamlarla Yapay Zeka Teknolojisi

Yapay zeka ile ilgili rakamlara bakıldığında bugün itibariyle şirketlerin sadece yüzde 15’i yapay zekadan faydalanıyor.

  • Dijital olarak gelişmiş ya da olgunlaşmış uyulamalara sahip olan şirketlerin yüzde 53’ü tanımlanmış yapay zeka stratejisine sahip değil
  • Tüketicilerin sadece yüzde 33’ü yapay zeka destekli teknolojiler kullanıyor
  • Tüketicilerin gerçekte yüzde 77’si yapay zeka destekli bir servis ya da cihaz kullanıyor
  • Arm’ın yaptığı araştırmaya katılan 6 bin kişinin yüzde 61’i, yapay zekanın dünyayı daha iyi bir yer yapacağına inandıklarını ifade ediyor.
  • Adobe’un yaptığı araştırmaya göre günümüzde şirketlerin yüzde 31’lik bir kesimi önümüzdeki bir yıl içinde yapay zekadan yararlanmayı planladıklarını belirtiyor.
  • Artificial Intelligence raporuna göre endüstriyel robot ünitelerinin kurumlarının bölgelere göre incelenmesinde Çin’in 2012 yılından 2019’a kadar yüzde 500 artış gösterdi
  • Endüstriyel robot ünitelerinin kurumlarının bölgelere göre incelenmesinde diğer ülkelerde artış yüzde 105-122 aralığında yer alıyor.
Uzaktan yönetilebilin yapay zeka ve robotlar, yapım ve bakım maliyetlerine rağmen en ucuz işgücünü oluştururlar.

Etkin Yasal Düzenlemeler Oluşturulmalı

Uzmanlar, yapay zekanın kötü kullanımı sonucunda ortaya çıkacak potansiyel tehlikelerin başında, yapay zekanın ‘emek’ gerektiren işlerin kötü aktörler tarafından otomatikleştirmesine izin vermesi olduğuna dikkat çekiyorlar. Böylece yapay zeka saldırının maliyetini düşürürken zararını ise artırıyor. Örneğin kişilerin banka bilgileri ya da kimlik bilgilerini çalmak için özel tasarlanmış mesajlar kullanılabiliyor. Yapay zeka kişilerin profesyonel ve sosyal ağlarını haritalandırır. Bu haritalandırma ile tuzak mesajların üretimini otomatikleştirebilir.

Araştırmacılara göre yapay zekanın gelecekte yaratacağı tehditlere karşı şu önlemler alınmalı;

  • Şimdiden etkin yasal düzenlemeler için harekete geçilmeli
  • Mühendisler çalışmalarının kötü niyetli olası kullanımları konusunda daha açık olmalı
  • Yapay zeka alanında etik tartışmalar daha güçlü yürütülmeli
Yapay Zeka Teknolojisi İşsizlik Sorununa Neden Olabilir

Yapay zekâ geliştikçe birçok iş kolunun sektör dışı kalmasını sağlayarak, global anlamda işsizlik sorununa neden olabilir. Öte yandan yapay zeka teknolojisinde hata yapma payı sıfır olduğu düşünülse de hata durumunda ülkeye ve şirketlere geri dönüşü olmayan ağır zararlar verebilir. Örneğin silah sisteminde kullanılan yazılımda oluşabilecek bir hata, geri dönüşü imkansız sorunlar yaratabilir.

Eğitici ve eğlendirici olabilen yapay zeka ve robotlar, insanlarla mantıklı iletişim kurarak sosyalleşme açıklarını kapatabilirler.

Geliştirdiği yapay zeka ürünü bilgisayar programı kanser çalışmaları yürüten Japonya Yokohama Üniversitesi araştırmacıları, bağırsak kanserinin bir saniyeden kısa sürede teşhis edilebileceğini bildirdi. Geliştirilen program ile endoskopi görüntülerinde tehlike potansiyeli taşıyan tümörler tespit edilebiliyor. Programın kanserli dokuları yüzde 94 oranında doğru teşhis ettiği belirtiliyor.

Robotların Koloni Kurma İhtimalı Uzak

Günümüzde geliştirilen yapay öğrenme uygulamaları ile birçok görev insanlar kadar hatta daha da başarılı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. İzlediğimiz bilim kurgu filmlerinde robotların kendi kolonilerini kurduğunu gözlemleyebiliriz. Ancak böyle bir durumunu olması ve robotların kendi kolonilerini kurarak dünyayı ele geçirmesi gibi olasılıklar bugün itibariyle çok uzakta görünüyor. Günümüz teknolojisinde kullanılan başarılı yapay zekâ uygulamaları belirli bir görev için gelişmiş ve geliştirilmiş modeller. Fakat geliştirilen teknolojiler henüz insanlar gibi çok farklı durumları ve görevleri eş zamanlı olarak değerlendirecek seviyede değil.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: