Bilim insanları, zihin okumayı gerçeğe dönüştürme konusunda yaptıkları çalışmalarını hızlandırdı. Yapay zekayla, beyin aktivitesini metne dönüştürmeye çalışan uzmanlar, sistemin konuşamayan veya yazamayan hastalara yardımcı olabileceğini söylüyor.
Motor nöron konuşamayan hastalar için yapay zekayla sinir aktiviteleri okunarak sözcükleri metin haline getirebilecek. Sinirbilimciler, hastaların beyin sinyalleri üzerine aktive olmuş kodlar ile seslerinin duyurabileceklerini bildirdi. Araştırmanın içinde bulunan San Francisco California Üniversitesi’nden Dr. Joseph Makin, şu an yüksek sesle konuşulan alanda tespit edilen sinirsel model üzerine çalıştıklarını söyledi. Makin, “İlerlediğimiz süreçte konuşamayan hastalar ve yazamayan insanlar için geliştirilmiş bir protez yapmış olacağız.” dedi.
Çalışma içerisinde izledikleri yolu paylaşan Makin, epileptik elektrotlar yüklenmiş dört katılımcı üzerinde sisteme giriş yaptıklarını anlattı. Epileptik nöbet geçiren hastalar klinik olarak belirli bir sürede sınırlı bilinç, davranış, hareket ve algılama bozuklukları sergiledi.
Yapay zeka ile heceler çözülebiliyor
Bu klinik tabloya ait katılımcılardan belirlenen bir şarkıyı söylemeleri istendi. Katılımcılar şarkıyı cümleler halinde söylerken sinirsel aktiviteleri izlendi. Her söylenen cümlenin bir dizeye dönüştürüldüğü yapay zeka sistemi ile makineye bağımlı öğrenme algoritması oluşturuldu.
Emory Üniversitesi uzmanlarından Chethan Pandarinath daha önce yapay zekayla sadece heceleri çözebildiğini açıklayan bir çalışma olduğunu bildirdi. Bunun üzerine sözcüklerle birleşmiş cümlelere geçilmesinin büyük bir ilerlemeye örnek olduğunu ifade etti.
Dr. Joseph Makin ise çalışmada sayıların gerçek cümlelerden oluştuğunu anlamak için sadece beyin aktivitelerindeki tahmin edilen sesler ile gerçek seslerin karşılaştırmasını yaptı. Elde ettiği sayı dizisini sistemin ikinci bölümü olan kelime dizisine dönüştüğü alana aktardı.

İlk aktarımda elde ettiği veriler doğru eşleşmedi. Daha sonra yüksek sesle eşleştirilmiş cümleleri okurken sayı dizilerini, hangi kelimelerin izlediğini ortaya çıkarmış. Sayı dizisi ve kelime takip haritasını oluşturmuş.
Sistemi aynı katılımcılar ile tekrarladığında beyin aktivitesinden oluşan bir metin elde edildi. Bu metinde söylenen şarkı ile ilgili kelimelerin varlığı ortaya koyuldu. Yinede alakalı olmayan cümleler kurulmuştu. Ama çoğunlukla düzgün bir metin elde edildi.
Makin, kullanılan elli cümle için sistemin başarılı olduğunu bildirirken elli cümlenin dışına çıkıldığında sistemin hata payının arttığını ifade etti.
Çalışma içinde son katılımcıda daha az eğitim verisi kullandıklarını belirten uzmanlar 40 dakika kadar az bir eğitim süreci ile sistem çalışmasını sonlandırmış olduklarını bildirdi.
Ok Google yapay zekayla arama yapmıyor mu?
Yapılan çalışma sonrasında elbette akıllara Ok Google geldi. Fakat çalışma konuşamayan hastalar ve yazamayan insanlar için üzerinde çalışılan bir alan olduğunu tekrar hatırlattı. Ok Google bir çeviri aracı iken yapılan çalışma sinirsel aktivitelerin metne dönüşme amacını taşıyordu.
Bununla birlikte insanların düşüncelerini okuyan yapay zeka, etik ihalallerinin de ortaya çıkmasını sağladı. Araştırma dışında olan Dr. Christian Herff, düşüncelerinizin okunması sizi endişelendirmesin beyin elektrotlarının implante edilmesi üzerine elbette bir çalışma olması gerektiğini açıkladı.

Sheffield Üniversitesi Beyin Makine Yüzü uzmanı Dr.Mahnaz Arvaneh etik konuların şu an bekletilmesi taraftarı olduğunu açıklarken, makinelerin beynimizi okuma durumu için uzak bir başlangıçtayız ama düşünmemek ve yapmamak için hiçbir engel yok dedi.
İngiltere’de 12 Aralık 2019’da ypılan genel seçimlerde de BBC’nin yayımladığı yaklaşık 700 haber yapay zeka tarafından yazılmıştı.
İlk yorum yapan siz olun