İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yemek sektörü için krizin çözümü: Dijital Yatırım

Finanstan havacılığa, yemekten sağlığa tüm sektörler pandemi sürecinden çok önemli dersler çıkardı. Domino’s CEO’su Aslan Saranca, yemek sektörü için pandemi krizinde çözümün dijital yatırım olduğunu söyledi.

Dünya Talks’ta Ceyhun Kuburlu’nun  konuğu Domino’s CEO’su Aslan Saranca oldu. Programda pandemi sürecinde yemek sektörünün durumu, yaşanan gelişmeler ve pandemi sonrası ne gibi gelişmeler yaşanacağı oldu.

Pandemi döneminde yoğun ve hızlı bir 2 ay yaşandığını belirten Saranca, “Uluslararası bir zincirin parçası olduğumuz için özellikle Çin ve İtalya’dan bu durumun etkilerini gördük. İlk olarak her türlü senaryoya göre hazırlıklarımızı yaptık.” Dedi.

Pandemi sürecinde yemek sektöründe neler yaşandı?

Fransa’da Domino’s tamamen kapanma sürecine girdiğini belirten Saranca, “Restoran içi yemek yeme kapanabilirdir. Aynı zamanda hem restoran içi hem de gel-al kapanabilir olarak düşünerek 3 farklı senaryo üzerinde çalışma yaptık. Bütün iş planı ve bütçeyi yeniledik. Kapanırsak nasıl bir senaryo ile karşılaşırız durumunu görüp iş planımızı yaptık.” Diye konuştu.

Pandemi sürecinde personel ve müşteri sağlığı konularına hassasiyet gösterdiklerini anlatan Saranca “Bu yüzden çok fazla bizim operasyonumuzdaki çalışanların sağlığı ve motivasyonu önceliğimizdi. Domino’s Pizza olarak 550 restoranımız var bunların 400’ü Franchisee. Diğer odak noktamız Franchisee şubelerin ayakta kalmasıydı. İşin devamı, personel ve müşteri sağlığı son olarak Franchisee işinin devamı olarak stratejiler ürettik.” Şeklinde konuştu.

Türkiye’de yemek sektörü alanını önemli aktörlerinden Domino’s CEO’su Aslan Saraca, Dünya Gazetesi programında pandemi süreci ve yeni normalle ilgili sorulara cevap verdi.

Domino’s olarak sürecin atlatılması için bazı önlemler aldıklarını belirten Saranca, bu önlemleri şu şekilde sıraladı;

  • Müşterilerimize ve personellerimize nasıl destek olabiliriz
  • Franchisee şubelere verdiğimiz mallara indirim yaptık
  • Franchisee şubelerin bazı ödemelerini erteledik
  • Personele ekstra teşekkür bonusu verdik

Pandemi sürecinde Franchisee şubelerin önemli bir çalışmaya imza atarak pandemi hastalerine ücretsiz pizza ikramlarında bulunduğunu hatırlatan Saranca, “Pizzacı olduğumuz için bu taraftan yardımcı olmaya çalıştık. Bizde bu kıpırtıyı gördüğümüz için bütün dükkanlar pandemi süresince 150 bin pizzayı pandemi hastanelerimize ikram ettik. Pizza birlikte olma, eğlenme ve toplanma imkanı sağlar. Pizzaların insanlara ulaşması ortamı değiştirdi. Bir mutluluk verdik diye düşünüyorum sağlık çalışanlarımıza. Bu da bizim için çok motive edici oldu.” Şeklinde konuştu.

Pandemi sürecine yemek sektörü hazır mıydı?

25 yıllık bir firma olduklarını ancak sürekli bir Startup modu ile çalıştıklarını anlatan Saranca, “Yılda 100 dükkan açıyoruz. Rusya, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye lokasyonumuzda 750 dükkanımız bulunuyor. Kriz yönetimi konusunda tecrübeli bir firmayız. Bu tip krizler doğru yönetirseniz fırsattır. Bu krizin çözümü dijital. Dijitale aşina lazım olmanız lazım ve dijitalde gücünüz olması lazım. Bana bu krizin çözümü nedir diye soracak olursanız dijital, dijital, dijital derim. Online ordering yani çevrimiçi sipariş alanı bu krizin çözümü.” İfadelerini kullandı.

2010 yılından bu yana dijital altyapıya yatırım yaptıklarını ifade eden Saranca, “Bu 6-7 yılda senede satışlarımızın yüzde 70’i internet üzerinden geliyor. Bu da kolay bir olay değil. Avantajımız sadece bir pizza firması olmamamız. Pizza satan bir teknoloji firmasıyız. Merkez destek ofisimizin yarısı dijital departmanlardan oluşuyor. Bir e-ticaret sitesi yönetiyoruz. Dükkana kimse gelmiyor. Satışların büyük bir bölümünü e-ticaret üzerinden yaptık Covid sırasında.” Dedi.

Dijital alanda kuvvetli olmaları sayesinde hemen temassız teslimatı devreye soktuklarını vurgulayan Saranca bu projenin detaylarını şu şekilde sıraladı;

  • Müşteri en çok hijyene önem veriyordu bunu ön plana çıkardık.
  • Fırınlarımızdan pizza 245 derece de çıkıyor
  • Online ödeme ile birlikte müşterinin kapısına pizzayı temassız bıraktık
Covid sürecinde ilk aylarda gel al ve restoran satışını kaybettiklerini ve satışlarının yüzde 35 düştüğünü anlatan Domino’s CEO’su Aslan Saranca, ymek sektörü olarak Ramazanın sonu ve bayram itibariyle COVİD öncesi satışlarına geri döndüklerini anlattı.

Yemek sektörü yeni normali nasıl karşıladı?

COVİD ilk çıktığında güvenliğin önemli olduğunu vurgulayan Saranca, bu süreçte yürütülmesi gereken adımları şu şekilde sıraladı;

  • Dijital dünyaya yatırım çok önemli bir hale geldi. Dijital artık bir ihtiyaç değil zorunluluk.
  • Temassız teslimat çok önemli olmaya devam edecek.
  • Data yani veriyi kullanarak müşteri ile iletişime geçmek çok önemli hale geldi.
  • Güvenilir marka olmak çok önemli olacak.
  • Güvenilir marka, dijital dönüşüm ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için ne gerekiyor bunlar planlanmalı
  • Müşteri ne istiyor konusunu anlamak çok önemli olacak. Şirketler bu alana para ve kaynak harcamalı

Bu 5 unsuru iyi yapan firmaların iyi noktalarda olabileceğini kaydeden Saranca, “Yemek sektörü 70 milyar TL’lik bir Pazar. Bu Pazar en fazla yüzde 5 küçülür. Yine 65 milyar liralık bir pazardan bahsediyoruz. En büyük oyuncular bile yemek işinde çok küçükler. Biz bu alanda küçük bir pay alıyoruz. O yüzden müşterinin ne istediğine odaklanırsan dijitalleşmeyi gerçekleştirirsek, hijyeni işi yaparsak, datayı iyi yöneten firmalar küçülen pazardan daha fazla pay alabilirler. Türkiye çok büyük bir ülke. Türkiye krizlerden çok hızlı bir şekilde toparlanıyor. Türkiye’nin bu krizden çok avantajları olduğunu düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.  

Yemek Sektöründe ne gibi girişimler görülebilir?

Zorlukların olacağını ancak bir yerden başlanması gerektiğini vurgulayan Saranca, yemek sektörüne girmek isteyen ve bu alanda girişimcilik hedefi olanlara şu önerilerde bulundu;

  • İnternet altyapısı güçlü
  • Evlere servis imkanı olan
  • Dijital altyapısı güçlü ve sağlam
  • Ödeme sistemlerini temassız hale getiren trendleri iyi takip edilmeli

Pandemi sürecinde 4-5 dükkan açtıklarını ifade eden Saranca, “Girişimcilik bir risk olsa da Domino’s girişimciliği en az risk oluyor. Bilinir ve güvenilir bir marka. 2-3 ay sonra yeni dükkanlar açacağımızı düşünüyorum. Bir Domino’s dükkanı açmak anahtar teslim olarak düşünüldüğünde 600-800 bin lira. Teminatlar, anlaşmalar yapıyoruz. Bazı taksitlendirmelerimiz oluyor. Eğitim, personel bulma finans desteği bu rakamın içinde. Geri dönüşümü 3 ila 5 sene arasında değişiyor.” şeklinde konuştu.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: