İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yerli Traktör 2021 Yılında Tarlaya İnecek

Tarım ülkesi Türkiye, bu alanda kullanılan teknolojilerin yerlileştirilmesi konusunda çalışmalara hız verdi. 2019 Temmuz ayındaki Hasat Bayramı’nda görücüye çıkan ilk yerli traktör önümüzdeki yıl tarlaya inecek.

Tarımda yerlileşme ve millileşme alanında yapılan yatırımlar artıyor. Üreticileri aradaki aracıları çıkararak direk zincir mağazalarla buluşturan Dijital Tarım Pazarı projesinin ardından şimdi de yerli traktör üretimine geçiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 26 Temmuz 2019 tarihinde yapılan 69’uncu Hasat Bayramı’nda ilk kez görücüye çıkan yerli ve milli elektrikli traktörün seri üretimi için çalışmaların tamamlanmasına çok az bir süre kaldı. 2020 yılı sonunda seri üretimine başlanacak yerli traktör 2021 yılında tarlalara inecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 26 Temmuz 2019’daki Hasat Bayramı’nda yerli traktör tanıtımını yaptı.

Yerli Traktör Çalışmaları Ne Aşamada?

Çiftçinin mazot masrafını çok büyük oranda azaltacak olan elektrikli traktörün üretimiyle ilgili çalışmalar bitme aşamasında. Çalışmaları Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) yürütüyor. Elektrikli Bahçe Tipi Traktör Prototipi projesini başlatan TAGEM, bu proje için Gbze’de fabrika kuruyor. Hedef ürünlerin prototipleme, saha testlerini müteakip, tip onay belgelerinin alınması süreci Ekim ayında tamamlanacak. Pandemi sürecinin herhangi bir engel çıkarmaması durumunda seri üretime 2020 sonunda başlanacak. 2021 yılı içerisinde de fabrika üretimde tam kapasiteye ulaşacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına bizzat telefon ile ulaşan çiftçiler traktörün banttan çıkış tarihini öğrenmek istiyor. Çiftçiler ilk üretilecek traktörlerden alabilmek için isimlerini yazdırmak için bakanlığı sürekli arıyor. Bu alanda yoğun bir talep olduğunu belirten bakanlık bürokratları kısa zamanda üretim sayısının arttırılacağını dile getiriyor.

İlk Etapta Kaç Traktör Banttan İnecek?

Kocaeli ili Gebze ilçesinde fabrika kurulumu için 9 bin metrekarelik uygun alan ayarlandı. Bu alanda fabrikanın kuruluş çalışmaları bitirildi. Şuanda gerekli montaj ve düzenleme çalışmaları yürüyor. Eylül ayında tüm montaj ve düzenleme çalışmalarının bitirilmesiyle birlikte ilk aşamada ayda 100 adet elektrikli traktör üretilecek. Belirlenen rakam talebe göre arttırılacak şekilde üretim bantları planlanacak.

İlk etapta 2 ya da 3 farklı güç ve kapasitede üretime geçilecek. Özellikle ürün gamı belirlenirken ülkemizin çiftçisinin tercihleri ve hektar başına düşen beygir gücü dikkate alındı. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar neticesinde en kısa sürede tüm ürün gamı üretimi hedefleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı ilk etapta 100 yerli traktör üretimi planlıyor.

Ülkemizde tarımda enerji tüketim değerlerine bakıldığında ortalama fosil yakıt tüketimi 0,185 TEP/ha olduğu görülüyor. Yapılan deneme sonuçlarında elektrikli traktörün içten yanmalı traktöre göre (eşit güç skalasında) 1 dekar toprak işlemede yaklaşık 10 kat daha az enerji maliyeti ile çalıştığı belirlendi.

Yerli elektrikli traktörün teknik özellikleri:

  • 45 dakikada tam şarj
  • Tam şarj ile 7 saat aralıksız çalışabilme
  • 7 saatlik çalışma bedeli 20 TL
  • 105 beygir gücü
  • Bakım masrafı yok
  • Yüzde 90’dan fazla yakıt tasarrufu

Yerli Elektrikli Traktör Fiyatı Ne Olacak?

Elektrikli traktör stratejik bir ürün olması sebebiyle devletin vereceği hibe sübvansiyon ve tarım kredisi imkânlarıyla halkın alabileceği seviyelerde olacak. Tarımsal Mekanizasyon Araçlarının Kredili Satışına Esas Deney ve Denetimlerle ilgili Tebliğ hükümlerine göre zirai kredilendirme belgesi olan traktör için yatırım kredisi kullandırılabilecek. Elektrikli traktör alımı ve mevcut traktörlerin elektrikli traktöre dönüştürülmesi için yapılacak harcamalar bu kapsamda değerlendirilecek.

Çalışma kapsamında öncelik iç piyasaya verilecek. İhraç taleplerine daha sonra cevap verilecek. Tüm bunlara ek olarak, 105 BG Elektrikli Tarla Tipi Traktör Prototipi tamamlanacak. Faz-1 denemelerinin yapılmasının ardından ihtiyaçlar göz önüne alınarak Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve özel sektör iş birliği ile 65 BG Elektrikli Bahçe Tipi Traktör Prototipi projesini başlatıldı. Proje kapsamında özgün şasi tasarlandı. Bu kapsamda 65 BG prototipin atölye aşamasında sona gelindi.

  • Tarım alanında yürütülen diğer çalışmaları şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Tarıma uzaydan destek: Hassas Tarım Projesi
  • Dijital Tarım Pazarı
  • Topraksız Tarım Smart Garden
  • Ürün kaybına neden olan otlara İHA çözümü

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

güncel teknoloji haberleri: